Boek Unger c.s. ‘The Economic and Legal Effectiveness of the European Union’s Anti-Money Laundering Policy’ uitgekomen

Volgens een artikel in het FD (achter de betaalmuur) verschijnt vandaag het boek The Economic and Legal Effectiveness of the European Union’s Anti-Money Laundering Policy. Auteurs zijn B. Unger, J. Ferwerda, M. van den Broek en I. Deleanu, allen werkzaam bij de Department of Public Sector Economics van de Utrecht University School of Economics en de studie is gefinancierd door middel van een Europese subsidie.

Het boek heb ik nog niet gelezen. Waar ik wel nieuwsgierig naar ben is of in het boek de problemen aan de orde komen waarmee Nederlandse Wwft-plichtige ondernemers in de praktijk te maken krijgen. Verder vraag ik me af hoe het komt dat er in de parlementaire geschiedenis, zowel bij totstandkoming als bij de vele wijzigingen, nooit enige literatuur wordt besproken en nooit aan de orde komt of er effectiviteitsonderzoeken zijn en wat de uitkomsten daarvan zijn.

Uit de gegevens inzake de auteurs blijkt zij het nodige over de witwasbestrijding hebben geschreven. De genoemde artikelen en boeken zijn bij de ondernemers die de Wwft in de praktijk moeten uitvoeren totaal onbekend, laat staan dat er onafhankelijke partijen (onafhankelijk van overheid en universiteit) zich er in hebben verdiept of de studeerkamergeleerden wel op het goede spoor zitten.

Als de Europese en Nederlandse wetgevers menen dat de door hen gepropageerde juridische voorschriften zinvol, effectief en proportioneel zijn, voor alle (soorten) ondernemers voor wie de Wwft geldt, dan wordt het hoog tijd dat er een goede uitleg komt. Want de Wwft wordt nu in de praktijk – zeker door kleine en middelgrote ondernemers – ervaren als zinloze papierschuiverij die alleen tot doel heeft bewijs van onschuld te kunnen leveren.

Artikelen naar aanleiding van het boek

  • Artikel in het FD van vandaag, “Europa: loskomen van antiwitwasdoctrine VS“door Vasco van der Boon
  • Artikel op accountant.nl, “Europese strijd tegen witwassen moet om
  • Artikel BNR, “Nederland is kwetsbaar voor witwaspraktijken” door Pieter van den Akker, waarin ook Jan van Koningsveld aan het woord komt

Over het boek en de auteurs

De auteurs [*]:

  • B. Unger, Professor of Public Sector Economics, Utrecht University School of Economics (NL) and Director, Institute of Economic and Social Research WSI, Düsseldorf (D), pagina universiteit;
  • J. Ferwerda, Assistant Professor, Utrecht University School of Economics (NL), pagina universiteit;
  • M. van den Broek, PhD Candidate, Utrecht University School of Law (NL), pagina universiteit;
  • I. Deleanu, PhD Candidate, Utrecht University School of Economics (NL), pagina universiteit.

[*] Gegevens van de uitgever.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s