Wijzigingswet financiële markten 2014 brengt belangrijke wijzigingen, onder meer zorgplicht financieledienstverleners en wijzigingen Wwft en Wtt

Onlangs is de Wijzigingswet financiële markten 2014 in het Staatsblad verschenen. Op een groot aantal terreinen brengt de wet veranderingen.

  • Allereerst wijzigt de Wet op het financieel toezicht (Wft), de wet inzake banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiële ondernemingen. Deze wet verandert continu in een enorm snel tempo. Een belangrijke wijziging is de zorgplicht voor financiëledienstverleners, waarover ik al schreef. Andere onderwerpen zijn toezicht op afwikkelondernemingen, financiële stabiliteit, vermogensscheiding beleggingsinstellingen en icbe’s, bankspaardeposito’s eigen woning en informatieuitwisseling met het oog op integriteit financieel stelsel.
  • Voorts zullen als gevolg van de wet vier accountantswetten gaan veranderen (Wet op het accountantsberoep, Wet toezicht accountantsorganisaties, Wet toezicht financiële verslaggeving, Wet tuchtrechtspraak accountants; is er iemand die me kan uitleggen waarom dit niet in één wet kon worden opgenomen?)
  • In de Wet toezicht trustkantoren (Wtt) zullen belangrijke wijzigingen optreden, meer informatie in dit artikel.
  • Ook de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)  gaat wijzigen. De Wwft is een wet waaronder een belangrijk deel van de Nederlandse ondernemingen valt, niet alleen grote ondernemingen maar ook kleine ondernemingen, al is deze wet bij velen onbekend. Na een groot aantal belangrijke wijzigingen per 1 januari 2013, waaraan ik in dit weblog al eerder aandacht besteedde (zie dit bericht van 8 oktober en een tweede bericht van 8 oktober met de wijzigingen), komt nu de volgende serie wijzigingen er aan op grond van de Wijzigingswet financiële markten 2014, zie het tweede bericht van 8 oktober jl.
    Een belangrijke wijziging is onder meer dat een makelaar ook cliëntenonderzoek naar de wederpartij moet doen (artikel 3 lid 12 Wwft nieuw), zie daarover mijn eerdere bericht.
    De verwachting is dat in maart 2014 de nieuwe 4e Europese antiwitwasrichtlijn zal worden aangenomen. In het ontwerp voor deze richtlijn zijn een groot aantal nieuwe elementen opgenomen, die tot gevolg zullen hebben dat de Wwft opnieuw ingrijpend zal worden gewijzigd.

De Wijzigingswet financiële markten 2014 is op 19 november jl. door de Eerste Kamer aangenomen en onlangs in het Staatsblad verschenen. De inwerkingtreding kan binnenkort worden verwacht.

Meer informatie over de Wijzigingswet financiële markten 2014:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Trustkantoren en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s