Accountants houden consultatie inzake Wwft-richtsnoeren

Terwijl de organisatie van belastingadviseurs NOB al Wwft-richtsnoeren heeft uitgebracht, houdt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) een consultatie. Het consultatiedocument is nu al achterhaald omdat op 1 september a.s. de wijziging van de Wwft inzake de definitie van terrorismefinanciering in werking treedt, zie mijn bericht.

De NBA schrijft op deze pagina:

Concepthandreiking geactualiseerde Wwft-richtsnoeren ter consultatie

25 juli 2013 Categorie: Wwft

De NBA legt u een concepthandreiking van de Wwft-richtsnoeren voor ter consultatie. Dit concept is aangepast op basis van de wijzigingen in 2013.

Waarom deze handreiking?
Het concept van deze aangepaste Wwft-richtsnoeren voor belastingadviseurs en accountants is opgesteld door vertegenwoordigers van De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), het Register Belastingadviseurs (RB) en de NBA.

De gedachte achter deze richtsnoeren is dat het vooral voor minder grote instellingen niet eenvoudig is om kennis en informatie te verzamelen en vervolgens een zelfstandig risicogeoriënteerd en principle based beleid te ontwikkelen. De richtsnoeren zijn daarom opgezet als een uitvoerige toelichting op de wet, die ook als naslagwerk kan dienen.

Relevante regelgeving
Per 1 januari 2013 is de Wet ter voorkoming van witwassen ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) gewijzigd. In een NBA-nieuwsbericht van 22 januari 2013 zijn de meest relevante wijzigingen in kort bestek onder uw aandacht gebracht. In dit concept van de geactualiseerde Wwft-richtsnoeren wordt een en ander uitgewerkt. Via gearceerde passages vindt u eenvoudig in welke teksten de wijzigingen in de Wwft aan de orde komen.

Deze richtsnoeren hebben voor leden de status van een NBA-Handreiking. Een NBA-Handreiking beoogt de accountant ondersteuning te bieden ter zake van een specifiek onderdeel van de uitoefening van het accountantsberoep. Hoewel aan de totstandkoming van een NBA-Handreiking een zorgvuldig proces van overleg en overweging is voorafgegaan, zijn beroepsbeoefenaren niet verplicht de in deze NBA-Handreiking opgenomen standpunten te volgen. Deze publicatie heeft voor leden van de NBA niet de status van beroepsreglementering of aanwijzing.

Reageren
U kunt op de handreiking reageren tot en met 15 september 2013. Mail uw reactie naar consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl.

Download concepthandreiking richtsnoeren Wwft

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s