De notaris speelt een belangrijke rol in het rechtsverkeer en krijgt daardoor sneller met de Wwft te maken

In het Nederlandse rechtssysteem is in het kader van de rechtszekerheid een belangrijke rol aan notarissen toebedeeld, onder meer bij de levering van vastgoed en aandelen. Een consequentie van die belangrijke rol is dat de notaris ook sneller met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) in aanraking kan komen. Op grond van die wet dient de notaris onderzoek te doen naar bij transacties betrokken partijen (cliëntenonderzoek), om te voorkomen dat hij bij criminaliteit (in de Wwft als “witwassen” aangeduid) betrokken raakt.

In een recente zaak, de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van 30 juli 2013, werd een notaris veroordeeld omdat hij zijn onderzoeksplicht op grond van de Wwft niet goed had nageleefd. Hij had onder meer onvoldoende onderzoek naar antecedenten van een bepaalde persoon en zijn bv gedaan. Voor dat onderzoek was alle aanleiding vanwege het type opdrachten die hij van deze persoon kreeg: het betrof het verzorgen van een groot aantal aandelenoverdrachten met betrekking tot noodlijdende vennootschappen die voor een zeer laag bedrag werden aangekocht.

Uit de tuchtrechtspraak blijkt dat de Wwft veel voorkomt in zaken over notarissen. Een eenvoudige zoekactie op de tuchtrechtspraak website tuchtrecht.overheid.nl op basis van het zoekwoord “Wwft” levert bij notarissen 29 hits op, bij advocaten 5 hits en bij accountants 6 hits.

Cursus Wwft 10 december 2013

Het is voor notarissen van groot belang om zich goed in de Wwft te verdiepen. Die gelegenheid is er als notarissen deelnemen aan de door mij samen met Jan van Koningsveld (o.a. ex-FIOD) gehouden cursus bij AVDR op 10 december a.s., gericht op notarissen en advocaten. Zie voor meer informatie op deze pagina.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De notaris speelt een belangrijke rol in het rechtsverkeer en krijgt daardoor sneller met de Wwft te maken

  1. Pingback: De rol van de notaris in het rechtsverkeer & Wwft ← BijzonderStrafrecht.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s