Rijksoverheid houdt geheim dat domicilieverlening per 1 juli 2011 onder de Wwft valt

Op grond van een wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vallen met ingang van 1 juli 2011 domicilieverleners onder die wet. In artikel 1, lid 1, sub a. onder 20°.  wordt de domicilieverlener omschreven als:

“natuurlijke persoon, rechtspersoon of vennootschap die beroeps- of bedrijfsmatig een adres of postadres ter beschikking stelt”.

Voor ondernemingen die domicilie verlenen, zoals bedrijven die kantoor- en secretariaatsdiensten aanbieden, heeft de toepasselijkheid van de Wwft belangrijke gevolgen. Daarom is het opmerkelijk dat hieraan geen enkele publiciteit wordt gegeven. Het enige dat ik er tot nu toe over vond is een circulaire van De Nederlandsche Bank aan de trustkantoren van maart 2011. Daarmee worden uiteraard de domicilieverleners niet bereikt. Ik vraag me af hoe de ondernemingen die zich met domicilieverlening bezig houden er achter komen dat zij zich aan de Wwft moeten houden.

NB In 2008 schreef ik voor AccountancyNieuws een artikel over de Wtt-vergunningplicht bij domicilieverlening. Het wordt tijd voor een update over de verplichtingen van domicilieverleners (die overigens deels nog steeds onder de Wtt vallen).

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Trustkantoren en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s