De hoogwaardige datasets van de Open Data Act, met bedrijfsgegevens

In het kader van de Open Data Act is de uitvoeringsverordening inzake hoogwaardige datasets [*] vastgesteld. De bijlage vermeldt de volgende rubrieken:

  1. geospatiale data
  2. aardobservatie en milieu
  3. meteorologische data
  4. statistieken, onder meer over de bevolking, over armoede en ongelijkheid, over toeristenstromen en over werkgelegenheid en werkloosheid
  5. bedrijven en eigendom van bedrijven
  6. mobiliteit

 

De onder 5. genoemde gegevensset omvat:

(klik op het plaatje voor een grotere versie)

 

Op welke manier bedrijven van natuurlijke personen (eenmanszaken en personenvennootschappen) in de datasets worden verwerkt, werd mij uit de tekst nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat individuele ondernemingsgegevens in de dataset zitten. Zo is onder meer sprake van ‘adres van de statutaire zetel’. De vraag is of dat het privé adres van de eenmanszaak is, ook als de ondernemer een ander bezoekadres en een postadres heeft opgegeven? Dat zou de Nederlandse wetgevende plannen rondom het handelsregister (‘Datavisie Handelsregister’) in de wielen kunnen rijden (zie deze artikelen).

 

 

[*] Uitvoeringsverordening (EU) 2023/138 van de Commissie van 21 december 2022 tot vaststelling van een lijst met specifieke hoogwaardige datasets en de regelingen voor publicatie en hergebruik van die gegevens: overzichtspagina, Nederlandstalige versie.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Grondrechten, Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie