Plenaire behandeling voorstel Wtmo verschoven naar week 36 | not-for-profit, Wet transparantie en tegengaan ondermijning door maatschappelijke organisaties

De plenaire behandeling van het wetsvoorstel waarmee het kabinet probeert de Nederlandse not-for-profit te schaden, het voorstel voor de Wet transparantie en tegengaan ondermijning door maatschappelijke organisaties, is verschoven naar week 36, zie deze pagina.

Achtergrond
Over dit onverstandige voorstel publiceerde ik hier:

 

 


AANVULLINGEN

Aanvulling 10 juni 2024

[1] Tekst aangepast omdat de behandeling is verschoven naar week 36.

[2] In de Ambtelijke analyses hoofdlijnenakkoord Deel 2 staat dat de behandeling van het voorstel wordt voortgezet, zie pagina 20:

Statelijke dreigingen
• Er wordt gewerkt aan een slim verbod op ongewenste buitenlandse financiering van Nederlandse verenigingen, stichtingen, kerkgenootschappen of informele organisaties. De behandeling van de wet transparantie maatschappelijke organisaties wordt voortgezet.

o ASD: Mogelijkheid voor verruiming van het OBI-beleid en inzet van ander instrumentarium. Link met ACT. Sluit aan bij bredere OBI-inzet in Regeerakkoord zoals op andere plekken genoemd.

en pagina 65/66:

Aanpakken van buitenlandse ongewenste beïnvloeding
Ongewenste buitenlandse beïnvloeding en financiering worden aangepakt. We nemen maatregelen om ongewenste beïnvloeding zoveel mogelijk tegen te gaan, o.a. door de werkzaamheden van de verder te versterken Taskforce problematisch gedrag en ongewenste buitenlandse financiering (Kamerstuk 35228, nr. 39) en de behandeling van het wetsvoorstel transparantie maatschappelijke organisaties (Kamerstukken 35646) voort te zetten.

en pagina 106:

• Er wordt gewerkt aan een slim verbod op ongewenste buitenlandse financiering van Nederlandse verenigingen, stichtingen, kerkgenootschappen of informele organisaties. De behandeling van de wet transparantie maatschappelijke organisaties wordt voortgezet. De rechtspersonen die gelieerd zijn aan terroristische organisaties, die in andere EU-landen verboden zijn, worden hier ook verboden.

o Het openlijk steun betuigen aan terroristische organisaties wordt verboden. Aanzetten tot geweld, het verheerlijken van terroristische daden en het openlijk steun betuigen aan terroristische organisaties wordt een apart strafdelict met een forse maximumstraf.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Not-for-profit en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie