Aanbieding petitie tegen overmatige witwasmonitoring en voor het recht op een bankrekening | HRIF

Human Rights in Finance.EU (HRIF.EU) bood op 6 december jl. haar petitieStop nú de overmatige witwasmonitoring en verstevig het recht op betaalrekeningen” aan de commissie Financiën van de nieuwe Tweede Kamer aan.

De ondertekenaars vragen de nieuwe Tweede Kamer:

  • te zorgen dat mensenrechten beter beschermd worden bij monitoring en melding van banktransacties door het Ministerie van Financiën en de banken te stimuleren over te gaan op de Europese systematiek van melding van alleen verdachte transacties
  • Transactie Monitoring Nederland een halt toe te roepen,
  • te zorgen dat in een nieuwe wet het (behoud van) een basisbetaalrekening voor iedereen wordt verstevigd c.q. opgenomen.

Achtergrondinformatie is onder meer te vinden in dit bericht van HRIF.EU, dat begint met:

U kent het verschijnsel wel. Opeens is je bankrekening geblokkeerd. En dan vraagt de bank met heel korte tijdlijnen om gedetailleerd allerlei privé-informatie aan te leveren. Doe je niet mee dan kan je rekening worden opgezegd. En alles onder de toon van: u moet bewijzen dat u geen witwasser or terrorist bent. Zowel het grondrecht op privacy, eigendom en je recht om onschuldig beschouwd te worden is dan in het geding. Consument én bedrijf hangt dan het intrekken van de betaalrekening boven het hoofd of het op een zwarte lijst komen. (…)

De grote irritatie die dit in Nederland bij klanten veroorzaakt is terecht.

Lees ook het HRIF-artikel Bankrekening krijgen of houden ? Dat moet een basisrecht zijn en geen voorrecht!

Privatisering van de misdaadbestrijding leidt tot schending van grondrechten van burgers

Lees over de problemen rondom de privatisering van de witwasbestrijding naar bedrijven onder de noemer ‘witwasbestrijding’ de berichten op dit blog in de rubriek fraude, witwasbestrijding, Wwft en meer het bijzonder over deelthema’s als financiële mensenrechten en de-risking. De grootste excessen doen zich op dit moment voor in de financiële sector, lees daarover bij het thema witwasbestrijding door banken.

Eerder schreef ik op dit blog over de petitie en de aanbieding. De berichten op dit blog over Human Rights in Finance zijn hier te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Aanbieding petitie tegen overmatige witwasmonitoring en voor het recht op een bankrekening | HRIF

  1. Ellen Timmer zegt:

    FIU-Nederland legt in een bericht van 22 februari jl. uit waarom zij het niet eens zijn met de kritiek van Lelieveldt en HRIF op het melden van ongebruikelijke transacties.

Plaats een reactie