Afgang van het Openbaar Ministerie in de zaak van de Haagse wethouder

De rechtbank van Rotterdam maakte in een uitspraak van 21 april jl. korte metten met de veronderstelling van het Openbaar Ministerie (OM) dat twee wethouders zich aan corruptie schuldig zouden hebben gemaakt. Lees de uitspraak om te zien hoe weinig enthousiast de rechtbank is.

De samenvatting op rechtspraak.nl luidt:

De ondernemers in deze zaak hebben partijdonaties van (alles bij elkaar) €100.659,33 aan de politieke partij Hart voor Den Haag gedaan. Een eerste constatering in de zaak was dat deze partijdonaties op zichzelf géén gift zijn aan de ambtenaren, maar een gift aan de politieke partij. Via de partijdonaties is er misschien wel iets van niet-geldelijke waarde van de ondernemers doorgesijpeld naar de ambtenaren. Een goed gefinancierde verkiezingscampagne leidt wellicht tot meer bekendheid, status en trotse gevoelens. Deze doorgesijpelde waarde is niet te begroten, laat staan dat kan worden vastgesteld dat de waarde substantieel was. Met de beste wil van de wereld kan niet worden vastgesteld dat, en zo ja, in hoeverre, de positie van de ambtenaren één op één door de partijdonaties is verbeterd.

Uit de partijdonaties kan geen kwade bedoeling van de gevers worden afgeleid. Sterker nog: een partijdonatie wordt in principe juist gedaan met simpel gezegd een goede bedoeling.

Tegen deze achtergrond moest de achterkant van de tenlastegelegde ambtelijke omkopingen wel héél evident wijzen op een kwade bedoeling van de gever(s). Een uitgebreide bespreking van alle ten laste gelegde tegenprestaties heeft het beeld echter niet doen kantelen en van kwade bedoelingen van de ondernemers is dus geen sprake geweest.

 

Op twitter is de Haagse Insider terecht vernietigend, hij vindt dat de top van het OM moet aftreden:

 

 

Veroordeeld door de media
In vervolgtweets laat de Insider weten dat dit een zeldzaam grote blamage voor het OM is en dat het OM het leven van deze wethouder kapot heeft gemaakt, “In de publieke opinie leek hij feitelijk soms al veroordeeld“. Het geeft aan hoe voorzichtig er moet worden omgegaan met alle opgeblazen corruptie- en witwasverhalen die soms (ook door de media) in de wereld worden gebracht. Want ja, voorzichtige en nauwkeurige berichtgeving is niet vet genoeg om nieuws te zijn.

Kwaliteit Openbaar Ministerie
Intussen is het te hopen dat het Openbaar Ministerie zorgt voor de verhoging van de kwaliteit in dit soort zaken, zodat echte corruptie kan worden aangepakt en geen dure tijd wordt verspild, zoals in de zaak van deze wethouder is gebeurd.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s