Private geschillenbeslechtingsinstantie Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) (site) is druk bezig met het verstevigen van haar positie. Eerder heeft de instantie ook de BKR-geschillenbeslechting aan haar activiteiten toegevoegd.
Eind februari jl. publiceerde Kifid het bericht Onafhankelijke opinie over het beoordelingskader van Kifid. Daarin is vermeld dat op verzoek van Kifid een hoogleraar, O.O. Cherednychenko, hoogleraar Europees privaatrecht en rechtsvergelijking aan de Rijksuniversiteit Groningen, een wetenschappelijke opinie heeft geschreven over het beoordelingskader van Kifid. De opinie kan hier worden gedownload. Kifid meldt over deze opinie in gesprek te zullen gaan met de stakeholders waarmee zij regelmatig overlegt: vertegenwoordigers van consumentenorganisaties, financiële brancheorganisaties, toezichthouders en het ministerie van Financiën.
De rechtsbescherming in de financiële sector: verder zonder Kifid
Het verandert mijn mening over Kifid niet. Ik vind dat Kifid moet verdwijnen en dat voor een adequate rechtsbescherming van alle klanten van financiële instellingen (met name consumenten en mkb) een financiële ombudsman en een gespecialiseerde rechtsgang bij de onafhankelijke rechter nodig zijn. De onderwerpen die tegenwoordig bij Kifid spelen, zoals het Wwft-klantenonderzoek, zwarte lijsten en internationale financiële discriminatie zijn te moeilijk voor deze instantie.
Ik ben nog steeds diep geschokt over het oordeel vol onjuistheden dat de geschillencommissie van het Kifid heeft geveld in de zaak van de Accidental American. Niet alleen werd het standpunt van deze man onjuist in de uitspraak verkeerd weergegeven (kennelijk was de thematiek te moeilijk voor de commissie), ook werd hij op volledig onjuiste gronden voor valsheid in geschrifte veroordeeld (door de kort geding rechter van tafel geveegd, maar helaas was de rechtbank, lees het nieuwsbericht, nodig om tot een goed oordeel te komen).
Ook andere waarnemingen bevestigen mijn beeld dat Kifid niet geschikt is voor haar taken.
Consumentenorganisaties en burgerrechtenorganisaties doen er goed aan bij de overheid aan te dringen op verandering.