Werkplan toezicht advocatuur 2023

Op 28 februari jl. heeft het College van toezicht advocatuur het werkplan 2023 bekend gemaakt. Veel van de inhoud is organisatorisch en geeft de huidige en te verwachten (politiek-)organisatorische ontwikkelingen weer.

Opvallend is dat het College geen aandacht besteedt aan de gevolgen die de toenemende compliance last voor advocaten / NOvA heeft voor de toegankelijkheid van de rechtsbijstand voor consumenten en midden- en kleinbedrijf.

Het is belangrijk, omdat het grootste deel van de advocatuur behoort tot het midden- en kleinbedrijf (zie bijvoorbeeld dit artikel dat spreekt over 57% eenpersoonskantoren en 29% van de kantoren bestaand uit 2 tot en met 4 advocaten, dat zal niet veranderd zijn).

Criminaliteitsbestrijding door de advocatuur
In hoofdstuk 3 wordt op de ontwikkelingen ingegaan en passeren de bekende criminaliteitsbestrijdingsthema’s zoals Wwft de revue. Over de sanctieregels tegen de Russische Federatie wordt opgemerkt:

Advocaten moeten zich – net als ieder ander houden aan de sancties. In dat kader is van belang dat zij hun bedrijfsvoering dusdanig op orde hebben zodat zij de sanctiemaatregelen kunnen naleven. Mede gezien de complexiteit van bepaalde sancties is dit een aandachtspunt voor advocatenkantoren naast naleving van andere integriteitswet- en regelgeving zoals de Wwft.

Ik blijf het overigens raadselachtig vinden welk rol advocaten hier zouden hebben nu ze – anders dan bijvoorbeeld banken – geen vermogen van gesanctioneerde personen onder zich hebben.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s