Column Jaap Baar: Kritiek op aanpak criminaliteit negeren is gevaarlijk

Op de site van Advocatie verscheen de column van strafrechtadvocaat Jaap Baar, Kritiek op aanpak criminaliteit negeren is gevaarlijk, die ook relevant is voor de beoordeling van de witwasbestrijdingsregelgeving. Hij schrijft over alle strafrechtelijke wetsvoorstellen met vergaande maatregelen die diep ingrijpen in de wijze waarop rechtsbijstand verleend wordt, en:

Het wantrouwen in onze beroepsgroep druipt bovendien van de toelichting op het voorstel af.

Er gebeurt bij kritiek op strafrechtelijke voorstellen hetzelfde als bij kritiek op de witwasbestrijdingsconcepten:

Kritiek op dergelijke maatregelen, wordt weggezet als ‘criminelen knuffelen’ en geen oog hebben voor die problematiek. Dat is gevaarlijk, want daarmee wordt een blinde vlek gecreëerd voor de keerzijde die dit soort wetgeving heeft. De rechtsbescherming lijkt hiermee volledig uit het oog verloren te worden.
Sterker nog, er klinkt nagenoeg expliciet in dit soort voorstellen door dat het met die rechtsbescherming best een onsje minder mag.

Hij besluit met de conclusie dat het onder het mom van de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit wetsvoorstellen doordrukken zonder naar kritiek te luisteren, de werking van die rechtstaat bedreigt.

Die conclusie is ook van toepassing op de privatisering van de criminaliteitsbestrijding (‘witwasbestrijding’).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s