Nederlandse verzekeraars spelen voor aanklager en rechter tegelijk | het is hoog tijd voor een financiële ombudsman en adequate rechtsbescherming

Bart Custers, hoogleraar [*], schreef in Trouw een opinie over de zwarte lijsten praktijken van de verzekeraars: Nederlandse verzekeraars spelen voor aanklager en rechter tegelijk. Daarin legt hij uit dat verzekeraars samen een zwarte lijst bijhouden met fraudeurs en dat er de nodige mensen ten onrechte op de lijst komen. Dat komt door het volgende:

Ten eerste bepalen de verzekeraars wat de straf is en ten tweede bepalen verzekeraars wie er op de lijst komt, soms zonder deugdelijk bewijs.

en:

Daar komt bij dat verzekeraars een belang hebben bij het registreren van twijfelgevallen, om verdere schade te voorkomen. In het strafrecht geldt echter het onschuldbeginsel: iemand is onschuldig tot het tegendeel wordt bewezen.

Overige worden alle claims die bij verzekeraars worden gemeld centraal geregistreerd.

Custers is van mening dat de rechtsbescherming moet worden verbeterd, onder meer door te zorgen dat mensen pas op de zwarte lijst worden gezet nadat een onafhankelijke instantie naar het bewijs heeft gekeken.

Tot slot
Ik ben het volledig eens met de voorstellen van Custers. Zelf heb ik gezien bij cliënten dat financiële instellingen onzorgvuldig communiceren over plaatsing op de zwarte lijst en dat er soms van verkeerde veronderstellingen wordt uitgegaan.

Het is naast een laagdrempelige rechtsbescherming door de burgerlijke (kanton)rechter dringend nodig dat er een financiële ombudsman komt die ook klachten waar geen rechtszaak van komt in ontvangst kan nemen.

 

[*] Hoogleraar law & data science aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s