SyRI-aanklagers opnieuw naar rechter om profilering inwoners

Onder de titel SyRI-aanklagers opnieuw naar rechter om profilering inwoners werd bekend gemaakt dat maatschappelijke organisaties [*] een rechtszaak starten tegen profileringspraktijken van de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank, gemeenten en het UWV. Lees ook de artikelen op de VPRO site en van security.nl.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen door de overheid op willekeurige gronden als risico worden aangemerkt met voor betrokkenen zeer vervelende gevolgen. Het is ronduit schokkend te lezen dat de ongetoetste gegevens worden verspreid:

Onder het mom van het ‘verbeteren van de leefbaarheid’ worden signalen uit de onderzoeken bovendien gedeeld met een grote buitenschil van derde partijen. Variërend van politieagenten die ergens achter de voordeur wilden kijken tot wijk- en jeugdzorgteams, woningcorporaties en instanties die zich bezighouden met criminaliteit.

Dat de Nederlandse overheid geen lessen heeft geleerd uit de eerste SyRI-uitspraak is zorgelijk en doet vrezen dat men ook in andere domeinen, zoals de risicoprofilering in de witwas- en ondermijningsbestrijding gelijksoortige uitglijers zal maken.

 

[*] FNV, Platform Burgerrechten, Privacy First en Stichting KDVP.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s