Schurkenstaat Marokko en de mantra’s van de minister van Financiën | Wwft

Op 22 november jl. beantwoordde de minister van Financiën vragen uit de Tweede Kamer over plaatsing van Marokko op de Europese lijst van schurkenstaten op het gebied van witwassen en terrorismefinanciering. Meer dan de bekende witwasbestrijdingsmantra’s waren in het antwoord niet te vinden.

Het ontlokte compliance specialist Bökkerink de woorden:

Wat een onduidelijk antwoord van de minister van Financiën inzake artikel 9 Wwft (EDD bij een transactie of zakelijke relatie gerelateerd aan hoogrisico derde landen).

Eerst de hele opsomming geven van de verplichte EDD maatregelen o.g.v. artikel 9, om dan vervolgens een non-antwoord te geven bij een eenvoudig voorbeeld van een in Nederland wonende klant van een Nederlandse bank die tijdens een vakantie in Marokko een drankje afrekent met zijn of haar bankpas.

 

 

Op dit blog schrijf ik regelmatig over de zwarte lijsten van landen (‘schurkenstaten’), een ondoorgrondelijk fenomeen, aangezien er nooit wordt toegelicht waarom een land op de lijst komt en waarom het land er weer af gaat, zodat Wwft-plichtigen niet in staat zijn om hun beleid daar op af te stemmen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s