Banken die zich misdragen in de criminaliteitsbestrijding | Wwft, not-for-profit

Een interessant artikel over hoe banken zich misdragen in de criminaliteitsbestrijding werd geschreven door Dirk Waterval voor Trouw: Doorgeslagen fraudejacht bij banken treft goede doelen, citaat:

Banken richten zich in hun uitgebreide jacht op fraude en criminele geldstromen onder klanten ook op individuele bestuurders van kleine goede doelen of andere stichtingen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als zo’n goed doel ooit negatief in het nieuws is gekomen.

In zulke gevallen kunnen bestuursleden van goede doelen vragen krijgen over kleine transacties op hun persoonlijke bankrekening, bijvoorbeeld over een investering van 10 euro in cryptomunten. Ook kunnen banken hen vragen naar hun reisbewegingen, die bankmedewerkers aflezen aan de locaties waar de klant heeft gepind.

Die vragen over de privé financiën zijn onrechtmatig, maar banken komen er mee weg omdat een behoorlijke rechtsbescherming in het financiële recht ontbreekt.

Rechtsbescherming moet worden verbeterd
Het is hoog nodig dat er een onafhankelijke financiële ombudsman komt, die ook bevoegd is in witwasbestrijdingszaken en dat de onafhankelijke rechter bevoegd wordt in geschillen met consumenten en mkb en middelgrote en kleine organisaties.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s