Alle transacties met kunstvoorwerpen met een prijs van 20.000 euro en meer moeten worden gemeld bij FIU-Nederland | Wwft

Op dit blog besteedde ik eerder aandacht aan het feit dat musea als verkoper of koper van kunstvoorwerpen vallen onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en alle transacties inzake kunstvooorwerpen van 20.000 euro of meer moeten melden, zie mijn artikelen van 13 januari en 15 maart. Ik heb vandaag gekeken, er is niets veranderd.

Als het goed is moet FIU-Nederland inmiddels een goed inzicht hebben gekregen in de kunsthandel in Nederland, nu gedurende langere tijd alle transacties inzake kunstvoorwerpen met een prijs van 20.000 euro of meer (ongeacht of al dan niet contant betaald wordt) door zowel verkoper als koper moeten worden gemeld als ‘ongebruikelijke transactie’ (vermoedelijke criminaliteit) bij bij dit onderdeel van de politie.

Het systeem van de Wwft is als volgt:

[1] Wwft-plicht van verkoper en koper kunstvoorwerpen
Op grond van de Wwft valt iedereen die handelt in kunst onder die wet als de prijs € 10.000 of meer is, de officiële tekst luidt:

natuurlijke personen, rechtspersonen of vennootschappen die beroeps- of bedrijfsmatig handelen als koper of verkoper van kunstvoorwerpen, voor zover betaling van deze kunstvoorwerpen plaatsvindt voor een bedrag van € 10.000 of meer, ongeacht of de transactie plaatsvindt in een handeling of door middel van meer handelingen waartussen een verband bestaat;

Het is voor de Wwft-plicht niet relevant of contant betaald wordt. De koper en verkoper van kunstvoorwerpen moeten een ongebruikelijke transactie melden op basis van twee ‘indicatoren’.

[2] Indicatoren
Die twee indicatoren zijn:

De eerste:
Een transactie waarbij de instelling aanleiding heeft om te veronderstellen dat deze verband kan houden met witwassen of financieren van terrorisme” (instelling = [ver]koper van het kunstvoorwerp).

De tweede:
Een transactie van € 20.000,– of meer.

 

Indicator bij andere Wwft-plichtigen betreft alleen contanten

Het is opmerkelijk dat verkopers en kopers van kunstvoorwerpen alle transacties met een prijs van € 20.000 of meer moeten melden, terwijl voor andere Wwft-plichtigen alleen een meldplicht geldt als het contant te betalen bedrag € 20.000 of meer bedraagt. Het betreft deze  indicator:

Een transactie waarbij een of meerdere voertuigen, schepen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, edelstenen, edele metalen, sieraden of juwelen verkocht worden tegen geheel of gedeeltelijke contante betaling, waarbij het contant te betalen bedrag € 20.000,– of meer bedraagt.

die geldt voor de volgende Wwft-plichtigen:

  • Tussenpersoon, voor zover deze bemiddelt bij het tot stand brengen en het sluiten van overeenkomsten inzake koop en verkoop van voertuigen, schepen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, edelstenen, edele metalen, sieraden of juwelen
  • Beroeps- of bedrijfsmatig handelende koper of verkoper van goederen, voor zover betaling van deze goederen in contanten plaatsvindt voor een bedrag van € 10.000 of meer

De kunsthandel is er vast blij mee.

Wellicht kan FIU-Nederland een mooie analyse openbaar maken.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s