Ter bevordering van de rechtszekerheid willen notarissen centraal gaan registreren wie aandeelhouder is, in een landelijk register van aandeelhouders. Op dit moment is er een wetsvoorstel voor een centraal aandeelhoudersregister (CAHR) in behandeling, op grond waarvan het notariaat aandelenuitgiften en -overdrachten landelijk zal gaan registreren.
Op Taxlive zag ik een artikel dat verwijst naar een bericht van IPE naar aanleiding van ‘IBO Vermogensverdeling‘, een ambtelijk rapport opgesteld in opdracht van de Minister van Financiën. In dat rapport kom ik juridisch merkwaardige zaken tegen. De ambtenaren stellen een landelijk aandeelhoudersregister voor om makkelijker de waarde van niet-beursgenoteerde aandelen vast te stellen, zie pagina 97:
De opmerking “Een dergelijk register gaat wel met enige administratieve lasten gepaard” is een geweldige understatement.
Het lijkt op een ombouw van het CAHR (daar rept IPE ook over) dat voor een heel ander doel is bedacht. Is het niet makkelijker om dit soort gegevens rechtstreeks bij de Belastingdienst te registreren als onderdeel van de jaarlijkse aangifte? Het kan ook meteen het CAHR overbodig maken.
Wel zal dan eerst het IT-landschap van de fiscus op orde moeten worden gebracht.
Het devies bij het kabinet lijkt te zijn: waarom makkelijk als het ook ingewikkeld en duur kan?
Meer informatie:
- Ministerie van Financiën: interdepartementaal beleidsonderzoek rapport IBO Vermogensverdeling – Licht uit, spot aan: de vermogensverdeling, geïntroduceerd met: “Rapport ‘Licht uit, spot aan: de vermogensverdeling’ brengt kennis over de vermogensverdeling, de belasting op arbeid en vermogen, en de belasting op verschillende typen vermogen handzaam bijeen. Het doet ook suggesties hoe deze informatie blijvend beschikbaar kan worden gemaakt, opdat deze tijdens de jaarlijkse besluitvorming kan worden meegenomen.“, 8 juli 2022.
- Taxlive bericht ‘Herziening wetsvoorstel aandeelhoudersregister nodig voor vermogensbelasting’, 3 augustus 2022.
- Artikel van het Instituut voor Publieke Economie (IPE) over ‘IBO Vermogensverdeling’, 1 augustus 2022.