Uitvraagziekte in de financiële sector

De moderne overheid ‘vraagt uit’, oftewel: vraagt ondernemers en organisaties de hemd van het lijf om op basis daarvan beleid en regelgeving te bedenken.
In de financiële sector heeft dit zulke absurde omvang gekregen dat er zelfs een consultatie is gestart om onnodige dubbele vragen tegen te gaan, want AFM en DNB kondigden in juli hun consultatie aan. De AFM schreef:

Inbreng gevraagd voor terugdringen overlap in vragenlijsten AFM en DNB
14 juli 2022 Nieuws

Heeft u het idee wel eens dubbel werk te moeten doen bij verzoeken om informatie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB)? Laat het ons weten. Wij willen deze dubbele lasten bij uitvragen en rapportages zoveel mogelijk voorkomen.

Wij vragen alle ondernemingen die tegen dubbelingen aanlopen, om voor 15 september een korte, gezamenlijke vragenlijst in te vullen, zodat wij de doublures kunnen inventariseren. Het gaat om één vragenlijst voor de AFM en DNB samen.

Signalen uit de sector
Reden voor deze uitvraag is dat vanuit de sector signalen zijn gekomen over de overlap in uitvragen. Dit kwam ook naar voren in de evaluatie van de AFM en DNB als zelfstandig bestuursorgaan (zbo) in 2021.

 

Het is verheugend dat deze bestuursorganen luisteren naar klachten en teleurstellend dat zij het niet zelf konden bedenken.

Mijn bericht op LinkedIn over de consultatie bereikte na een week al meer dan 900 impressies:

 

Lees in dit verband ook:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s