Algoritme-toezicht kan niet bij de Wwft-toezichthouders worden ondergebracht

In een digitaliserende maatschappij spelen algoritmen een belangrijke rol. In een artikel van 23 mei jl. op nu.nl worden experts geciteerd die stellen dat het toezicht op algoritmen bij de sectorale toezichthouders moet worden ondergebracht.

Mij lijkt dat dit vanwege tegenstrijdige belangen niet kan. Zo moeten de Wwft-toezichthouders de financiële surveillance door Wwft-plichtigen bevorderen, wat wringt met het toezicht op algoritmen. Bovendien zijn deze toezichthouders onvoldoende van de AVG op de hoogte en niet bezig met de positie van de burgers die nadeel kunnen ondervinden van het gebruik van algoritmen in de misdaadbestrijding (ook bekend als ‘witwasbestrijding’).

 

 

Over het onderwerp wordt ook geschreven door het FD, Groeiende bezwaren tegen AP als toezichthouder algoritmes (betaalmuur) 23 mei 2022.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Algoritme-toezicht kan niet bij de Wwft-toezichthouders worden ondergebracht

  1. Jos Peters zegt:

    Ik begrijp deze experts totaal niet: je weet toch wat er gebeurt als je een slager zijn eigen vlees laat keuren?!!

  2. r grootveld zegt:

    Ik lees in het artikel niets over Wwft. Ik zou ook niet zo gauw weten wat algoritmen zouden kunnen doen voor witwassers. Maar wie weet. Dat er zorg bestaat over de vraag hoe deze algoritmen omspringen met onze privacy lijkt mij terecht. Alleen moeten privacyschendingen wel bewust worden ingebouwd, denk ik zo. Ernstiger lijken mij de problemen rond profileren. Vooroordelen van de makers zijn onbewust en zullen in de algoritmen terecht komen. Dat is een principiële kwestie. Kunnen algoritmen meer dan er door de makers in is verwerkt. Ook als het lerende algoritmen zijn. Erger nog, wie weet tot welke conclusies die komen!? Ik vraag me dan ook af of we wonderen mogen verwachten. Uiterste terughoudendheid zou wel eens geboden kunnen zijn. Maar ja, het vertrouwen in digitalisering rijst de pan uit. Vooral onder hen die er niets van weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s