Komt er een verbod op accountants- en consultancydiensten voor Russische cliënten? | sancties tegen Rusland

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel inzake het Russenverbod voor trustkantoren [*] liet de minister van Financiën weten dat het zesde sanctiepakket van de Europese Unie naar verwachting ook een verbod op het verlenen  van accountants- en consultancydiensten zal omvatten, waarmee ook bepaalde  trustdiensten op Europees niveau worden verboden, waarbij in de voetnoot de president wordt geciteerd:

“Moreover, the Kremlin relies on accountants, consultants and spin doctors from Europe. And this will now stop. We are banning those services from being provided to Russian companies.” Speech by the President on the Russian war in Ukraine (europa.eu)

Elders wordt opgemerkt:

Naast trustkantoren zijn er ook andere dienstverleners betrokken bij het faciliteren van dergelijke vennootschappen in Nederland. Dit kan gaan om juridisch advies, opzetten van een vennootschap, het geven van belastingadvies of het uitvoeren van wettelijke controles. Zoals in het antwoord op vraag 1 aangegeven zal naar verwachting op Europees niveau een verbod op accountants- en consultancydiensten aan Russische partijen worden ingevoerd. Omdat een Europees verbod effectiever is, wil ik deze besluitvorming afwachten voordat ik onderzoek doe naar een nationaal verbod op deze dienstverlening.

Ik ben heel benieuwd wat dit zal gaan inhouden. Want bij accountantsdiensten kan aan de orde zijn dat de ‘Russische’ entiteit – zo lang deze bestaat – Europese wettelijke verplichtingen moet naleven en daar een accountant voor nodig is. Dat ziet de minister ook in:

Dat met dergelijke dienstverlening geen algemeen belang wordt gediend behoeft nuancering: het is van belang dat eenieder toegang heeft tot een advocaat en ook dat wettelijke controles bij bedrijven worden uitgevoerd.

We gaan zien wat het Europese verbod op zakelijke dienstverlening zal gaan inhouden.

 

[*] Nota naar aanleiding van het verslag, ontvangen 3 juni 2022.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Sanctieregels. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s