Op 26 april jl. werden door de minister van Financiën vragen beantwoord over het toezicht op de naleving van de sancties tegen Rusland op de Zuidas. Met ‘Zuidas’ wordt hier kennelijk het advocatenkantoor Houthoff bedoeld, waarover de Volkskrant schreef. De minister kondigt toezicht op alle advocaten aan, aldus deze tekst:
Met betrekking tot het toezicht op de naleving van de Sanctieregelgeving door advocaten werkt de minister van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de minister voor Rechtsbescherming aan een noodzakelijke wettelijke regeling
Het is voor mij een raadsel waarom die wettelijke regeling nodig is. Anders dan financiële instellingen hebben advocaten geen vermogen van gesanctioneerde personen onder zich en exporteren zij geen producten naar Rusland. Verder is de vraag waarom alle advocaten worden lastig gevallen met iets wat waarschijnlijk maar op een kleine groep betrekking heeft.
Het risico is dat er ineffectieve bureaucratie bij komt, die kostbaar en ineffectief is en rechtshulp nog meer onbereikbaar maakt voor burger en midden- en kleinbedrijf. Het is te hopen dat de betrokken ministeries daar oog voor hebben.
De overige vragen gaan over de versnippering van het toezicht op de naleving van de sanctieregelgeving.
Meer informatie:
- Antwoord 26 april jl. op kamervragen, rijksoverheid.nl, tweedekamer.nl, overheid.nl.
- Artikel de Volkskrant, aanleiding voor de gestelde vragen.
Aanvulling 23 mei 2022
Zou de campagne van de ‘onderzoeksjournalisten’ inzake de effectiviteit van de Nederlandse sancties op fabeltjes berusten? Je zou het wel denken als je de antwoorden op vragen uit de Tweede Kamer leest: 12 mei 2022, eerste, tweede, derde; 10 mei 2022, eerste, tweede.
en dan? Wat heeft de overheid daar aan? Advocaten hebben toch niets te bevriezen? #Sanctiewet
— Ellen Timmer (@Ellen_Timmer) May 23, 2022