Naleving sanctieregelgeving door advocaten | rondetafel en meer

Hoewel ik me afvraag of advocaten veel betekenis hebben bij naleving van de sanctiemaatregelen (er zal niet veel vermogen te ‘bevriezen’ zijn), zag de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) aanleiding voor het organiseren van een rondetafelgesprek op 6 april jl. over de sanctiemaatregelen. Op de site van de NOvA verscheen op 8 april een bericht naar aanleiding van het gesprek waarin wordt verwezen naar een verslag.

In het bericht is vermeld dat de algemene raad de opbrengst van het gesprek bespreekt en met ‘een vervolg’ komt. Daar is alle aanleiding voor nu de minister van Financiën regelgeving heeft aangekondigd, zie vraag 38 van op 11 april jl. gestelde kamervragen:

38. Wat wordt bedoeld met “Met betrekking tot het toezicht op de naleving van de sanctieregelgeving door advocaten en notarissen wordt in samenwerking met de minister voor Rechtsbescherming gewerkt aan een noodzakelijke wettelijke regeling” uit de brief van 6 april [3]? Welke wettelijke grondslag is er nu niet en waarom was die er niet? Wat gaat daardoor nu mis? Wordt er in de tussentijd al verzocht dat notarissen en advocaten handelen in lijn met wat later geborgd zal worden door de noodzakelijke wettelijke regeling?

[3] 2022Z06689 d.d. 6 april 2022

Op dit moment moeten advocaten al de sanctieregelgeving naleven, als zij dat niet doen kunnen ze strafrechtelijk worden vervolgd.

De aangekondigde nieuwe regelgeving zal wel gaan betekenen dat bij iedere opdracht moet worden bewezen (‘vastgelegd’) dat is onderzocht of de klant dan wel relaties van de klant op personenlijsten staan en er niet is geadviseerd ten behoeve van omzeiling van inhoudelijke maatregelen. Er zal dan waarschijnlijk een toezichthouder vanuit de NOvA worden ingesteld die gaat controleren of de advocaten de sanctiecontroles uitvoeren.

Inleidende informatie over sanctieregelgeving is hier te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Sanctieregels en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s