Ubo-register | bij GroenLinks hebben ze nog nooit van databescherming en cybersecurity gehoord

Het klinkt ongelofelijk, maar bij GroenLinks hebben ze geen kaas gegeten van databescherming en cybersecurity en realiseren ze zich niet hoe gevaarlijk het ubo-register is voor de persoonlijke veiligheid van mensen die in dat register zijn ingeschreven.

Dat blijkt uit vragen die Jesse Klaver en Tom van der Lee op 3 maart jl. stelden aan de Minister van Financiën. Zie vraag 15 , die luidt:

Vraag 15
Bent u bereid conform het advies van de Commissie Doorstroomvennootschappen de verplichtingen aan te scherpen voor wanneer leidinggevend personeel als UBO van een entiteit wordt aangemerkt? En bent u bereid systematische analyse van UBO-registers door journalisten en het publiek mogelijk te maken? En bent u voor een wereldwijde invoering van zo’n transparant UBO-register? Welke stappen gaat u op de voorgenoemde punten op korte termijn zetten?

Volgens de heren moeten er nog meer registers komen:

Vraag 11
Bent u bereid te pleiten voor een wereldwijde registratie van activa («global asset registry»)? Sluit u in dat kader zich aan bij de oproep van de Italiaanse premier Draghi om tot een internationaal publiekelijk toegankelijk register te komen voor oligarchen met een vermogen hoger dan 10 miljoen euro? Hoe gaat u zich hier voor inzetten?

Europa is al bezig met de voorbereiding van een vermogensregister, lees dit artikel.

Onkunde en naïviteit
Uit de vragen van de twee kamerleden blijkt:

  1. men begrijpt helemaal niets van de systematiek van het ubo-register;
  2. de kamerleden hebben geen idee wat pseudo-ubo’s (“leidinggevend personeel als UBO van een entiteit“) zijn (net als de Commissie Doorstroomvennootschappen overigens);
  3. ongecontroleerd grasduinen in persoonsgegevens van ubo’s door journalisten en ‘het publiek’ (dus ook criminelen en trollen) wordt normaal geacht, de ubo’s hebben geen recht op databescherming of andere grondrechten;
  4. er is een onbeperkt vertrouwen in de betrouwbaarheid van de hele wereld, dus mogen persoonsgegevens van inwoners van Nederland met de hele wereld worden gedeeld via een wereldwijd transparant ubo-register en wereldwijd transparant vermogensregister;
  5. criminelen worden gefaciliteerd met een olichargenregister.

Nationale veiligheid in het geding
Als wat deze twee kamerleden willen werkelijkheid wordt, worden niet alleen de databeschermings- en privacyrechten van Nederlandse burgers te grabbel gegooid. Ik denk dat met het strooien van persoonsgegevens ook de nationale veiligheid in gevaar komt.
Criminelen, trollen en onfatsoenlijke staten en groeperingen zijn blij met de transparantie-naïviteit van deze Nederlanders.

Moet dan toch eerst een ramp gebeuren voordat de politiek zich realiseert dat zij met vuur spelen?

 


Aanvulling 19:25 uur
Bericht geplaatst over het niet registreren door Groen Links van haar ubo’s.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s