Autoriteit Persoonsgegevens verzoekt overheid de eigen registers beter af te schermen ter voorkoming van misbruik

Het is hoog tijd dat de rijksoverheid minder naïef wordt inzake misbruik van openbare registers die dateren uit de pre-digitale tijd, zoals het handelsregister en het kadaster.
Gelukkig is dat bekend bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Vandaag publiceerde de AP het bericht AP: afscherming persoonsgegevens in Kadaster en Handelsregister nodig tegen doxing naar aanleiding van zijn advies over het doxing-wetsvoorstel. In dit bericht schrijft de AP:

Volgens een nieuw wetsvoorstel kunnen mensen via het strafrecht vervolgd worden voor het publiceren van iemands persoonsgegevens om diegene bang te maken. Maar om dit zogeheten doxing tegen te gaan, is het ook nodig dat de overheid zelf stopt met het zonder goede reden makkelijk toegankelijk maken van woonadressen via het Kadaster en het Handelsregister. Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in haar advies over dit wetsvoorstel. (…)
‘Informatie voor doxing kan overal vandaan komen. Maar de overheid moet ook de hand in eigen boezem steken en aandacht hebben voor de bronnen van gegevens die voor doxing worden gebruikt. De overheid zou wetgeving moeten aanpassen om te voorkomen dat gegevens uit haar eigen registers worden gebruikt voor doxing’, zegt Wolfsen. (…)

Over het handelsregister wordt opgemerkt:

De AP adviseerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vorig jaar om de woonadressen van thuiswerkende zzp’ers voortaan af te schermen. Maar het ministerie nam dit advies niet over.

en over het kadaster:

Ook voor die royale inzagemogelijkheden ziet de AP geen noodzaak. De AP wees de regering er eerder al op dat het mogelijk is om te checken of iemand een goede reden heeft om gegevens uit het Kadaster op te vragen. 


Onrechtmatig handelende professionals

Helaas rijden ook professionals scheve schaatsen met handelsregister en kadaster. Vorig jaar was er een rel over een voormalige advocaat die illegaal gegevens uit het handelsregister opvroeg. Recent werd bekend dat een toegevoegd notaris illegaal gegevens uit het kadaster opvroeg en ook nog betrokken kantoor benadeelde.

Tot slot
Het is belangrijk dat de databescherming rondom de overheidsregisters nu echt volwassen wordt.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s