De integriteit van de Nederlandse overheid | opvolging GRECO adviezen

GRECO, de Groep van Staten tegen Corruptie van de Raad van Europa, heeft in 2018 advies uitgebracht over het integriteitsbeleid inzake bewindspersonen en inzake de Nationale Politie en Koninklijke Marechaussee. In juli dit jaar stuurden drie ministers (BZK, JenV en Defensie) een brief aan de Tweede Kamer over de opvolging van het advies.

Volgens de ministers heeft Nederland grotendeels aan de aanbevelingen voldaan en zijn er nog maar weinig actiepunten over, onder meer:

Voorts beraadt het kabinet zich op nadere maatregelen die betrekking hebben op beperkingen na uitdiensttreding voor gewezen bewindspersonen die een nieuwe betrekking zoeken en/of op het punt staan een dergelijke betrekking te aanvaarden. Hierover zult u binnenkort worden geïnformeerd.

GRECO deed een aantal aanbevelingen die in strijd zijn met het Nederlandse recht:

Op verschillende onderdelen beveelt GRECO een systeem van externe toezichts- en sanctiemechanismen aan. Een dergelijke externe handhavingsbenadering is echter in strijd met het constitutionele bestel in Nederland. Daarin leggen bewindspersonen verantwoording af aan de Staten-Generaal op grond van de ministeriële verantwoordelijkheid en is het aan de Staten-Generaal om daar consequenties aan te verbinden. Op dit punt staat het kabinet geen nadere maatregelen voor.

Belangstellenden kunnen in de brief nadere informatie vinden over de stand van zaken. Op 22 september jl. was lid van de Tweede Kamer Omtzigt nog heel kritisch:

De overheid is zeer kwetsbaar voor corruptie. Dat zagen we al toen minister Van Nieuwenhuizen werd weggekocht door de gaslobby van Gazprom en Shell. Geen van de zestien anti-corruptieaanbevelingen van GRECO is geïmplementeerd. Om een idee te geven: zelfs Noord-Macedonië implementeert deze voorstellen.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s