Te verwachten: Europese verordening inzake een internationale regeling voor internationale overheidsopdrachten

Europa is aan het sleutelen aan het Europese aanbestedingsrecht, zo blijkt uit een bericht van de Europese Raad van 2 juni jl. In het bericht staat onder meer:

De ambassadeurs bij de EU zijn vandaag een mandaat overeengekomen voor onderhandelingen met het Europees Parlement over een verordening inzake een internationaal instrument voor internationale overheidsopdrachten (IIO). Dit instrument is het antwoord van de EU op het gebrek aan gelijke concurrentie­voorwaarden op de mondiale aanbestedingsmarkten.

Het IIO is een offensief handelsinstrument waarmee de EU druk wil uitoefenen bij derde landen om hun aanbestedingsmarkten open te stellen voor Europese bedrijven, en een gelijk speelveld te creëren.

De EU zal Europese bedrijven nu beter kunnen beschermen tegen discriminerende en beperkende praktijken van sommige grote handelspartners. Houdt een derde land zijn aanbestedingsmarkt gesloten voor EU-bedrijven, dan kan de EU segmenten van haar eigen aanbestedingsmarkt sluiten als reactie. Een open aanbestedingsmarkt zorgt voor meer concurrentie en transparantie, betaalbare publieke goederen en diensten voor de belastingbetaler, en minder risico op corruptie.

Augusto Santos Silva, minister van Buitenlandse Zaken van Portugal

Dankzij het IIO zal de EU, per geval, de toegang tot haar markt voor openbare aanbestedingen kunnen beperken of verbieden voor ondernemers uit landen die beperkende of discriminerende maatregelen hanteren voor EU-bedrijven.

Zoals gebruikelijk wordt vermeld dat er aandacht moet zijn voor de specifieke situatie van minst ontwikkelde landen en Europese kleine en middelgrote ondernemingen. Of daar iets van terecht gaat komen, is de vraag.

 

Meer informatie:

Berichten over Europese aanbesteding op dit blog.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen, Europa, Not-for-profit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s