Het tweede wetsvoorstel inzake de Wet open overheid (Woo) is door de Tweede Kamer aangenomen. De Woo is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Volgens de samenvatting op digitaleoverheid.nl is het belangrijkste verschil tussen de Woo en de Wob dat overheden vaker uit zichzelf overheidsinformatie openbaar moeten maken. Openbaarmaking op verzoek – zoals nu al op grond van de Wob mogelijk is – verandert niet of nauwelijks.
Ondernemersorganisaties maakten zich er zorgen over dat via de Woo bedrijfsgeheimen openbaar zouden worden gemaakt. Uit een bericht van VNO-NCW naar aanleiding van het aannemen van het tweede wetsvoorstel blijkt dat die zorgen zijn weg genomen.
Het eerste en tweede wetsvoorstel inzake de Woo worden nu door de Eerste Kamer behandeld. Als eerste zal een commissie [*] op 9 februari 2021 de procedure bespreken met betrekking tot de behandeling van de twee voorstellen [**].
Noten
[*] De Eerste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ).
[**] Aldus de pagina’s van de Eerste Kamer over de voorstellen.
Meer informatie:
- Digitaleoverheid.nl: Tweede Kamer neemt Wet open overheid aan, 26 januari 2021.
- VNO-NCW: ‘Goed dat bedrijfsgeheimen veilig blijven in Wet open overheid’, 27 januari 2021.
- Open State Foundation is blij met de nieuwe Woo al hebben ze niet geheel hun zin gekregen. Deze organisatie is goed bezig als het om echte overheidsinformatie gaat. Zorgelijk is dat bescherming van vertrouwelijke bedrijfsgegevens, bescherming van persoonsgegevens, mensenrechten en cybersecurity bij hen niet hoog in het vaandel staan, zie onder meer dit en dit. Gelukkig hebben zij op het punt van vertrouwelijke bedrijfsgegevens onder de Woo hun zin niet gekregen.
Parlementaire dossiers wetsvoorstellen:
- 2e voorstel 35112, op 26 januari 2021 door de Tweede Kamer aangenomen, ligt nu bij de Eerste Kamer: overheid.nl, Eerste Kamer;
- 1e voorstel 33328, is in 2016 door de Tweede Kamer aangenomen, ligt nu bij de Eerste Kamer: overheid.nl, Eerste Kamer.