Rammelende wetgeving, onder meer ubo-register en donateurstransparantie | Van Solinge in Mr.

Hoogleraar Van Solinge maakt zich zorgen over de kwaliteit van de Nederlandse wetgeving, zo valt in een interview in het juridisch tijdschrift Mr. te lezen. Over de wetgeving op het gebied van het ondernemingsrecht zegt hij ronduit “Die is slecht. Nee, matig tot slecht“.

Ubo-register en donateurstransparantie
Als voorbeelden noemt hij het ubo-register, bedoeld als middel tegen witwassen en terrorismefinanciering, “Maar het is ongelooflijk ingewikkelde regelgeving geworden, waarin de privacy van de UBO niet goed is geregeld. Er wordt met generieke wetgeving gezocht naar een paar boeven“.

Ook voor de beoogde regelgeving waarmee stichtingen schenkingen vanaf 15.000 euro openbaar moeten maken heeft hij geen goed woord over:

“Veel mensen in de charitatieve wereld zeggen: dit is het einde van ons bestaan. Grote donateurs willen niet met naam en toenaam in een openbaar register. Ook dit is bedoeld om terrorismefinanciering tegen te gaan – maar waarom moeten de goeden onder de kwaden lijden? Dat is een slechte ontwikkeling. Hieruit blijkt ook de onmacht van het Openbaar Ministerie en de politie om de rotte appels te vinden. Daarom wordt maar de hele mand met appels onder deze regels gebracht.”

Ik vrees dat de ministeries hier niet naar luisteren.

Aantrekkelijk voor buitenlanders
De rest van het artikel gaat over het Nederlandse ondernemingsrecht, inclusief corporate governance en behoorlijk bestuur.  Volgens hem heeft Nederland op dat terrein veel te bieden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Rechtspersonenrecht, Ubo-register en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rammelende wetgeving, onder meer ubo-register en donateurstransparantie | Van Solinge in Mr.

  1. r grootveld zegt:

    Of het nou nederland is of europa maakt niet veel uit. Men heeft slechts een prioriteit. Alles wat zich niet aan de regels houdt dient met wortel en tak te worden uitgeroeid. Onkruid wieden dus. Daarvoor mag elk mogelijk middel worden ingezet. Ongeacht de bijwerkingen. In de landbouw wordt zoiets tegenwoordig als misdadig beschouwd.
    In de VS is men daar al veel verder mee. Wie daar voor de derde keer voor de rechter verschijnt krijg automatisch levenslang. En als de politie (sheriff, het is daar anders georganiseerd dan hier) je aanhoudt en je kan niet aantonen hoe je je auto hebt gefinancierd, ben je ‘m kwijt. Erger nog, de politie (sheriff) moet zichzelf op een dergelijke manier financieren.
    Hoe lang gaat het duren voor je schuldig bent tot je het tegendeel kunt bewijzen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s