Handel in telefoonnummers door Lusha | AVG

Een telefoonnummer is zoiets als een BSN geworden: het is een manier om mensen te identificeren en maakt het mogelijk mensen overal te volgen met hun activiteiten.

Het is ook een veiligheidsrisico, omdat mensen via dat nummer te benaderen zijn bij digitale diensten zoals whatsapp. Het bestaan van whatsapp fraude is mogelijk vanwege het gebruik van telefoonnummers. Dat veiligheidsrisico ontstaat doordat telefoonnummers ruim worden verspreid, bijvoorbeeld doordat mensen niet alleen hun eigen telefoonnummer weggeven. Via hun digitale adresboek geven mensen telefoonnummers van anderen zonder toestemming weg, bijvoorbeeld aan Facebook en Google.

Recent werd bekend dat er ondernemingen zijn die illegaal telefoonnummers oogsten en te koop aanbieden. Een daarvan is online dienst Lusha, waarover Trouw schreef:

Het fenomeen kreeg aandacht in de politiek: D66 wil discussie over bedrijf dat privénummers LinkedIn-gebruikers verkoopt, aldus security.nl 10 augustus 2020. ICT Recht schrijft dat Lusha de AVG niet naleeft ook al worden de bekende vrome woorden over respect voor privacy uitgesproken.

Naar aanleiding van het Trouw artikel verschenen elders berichten, soms met tips:

Er zijn al eerdere berichten over Lusha, onder meer Down the Rabbit Hole of Harvested Personal Data, 6 februari 2020.

Uit wat ik las is niet op te maken wie zich verder met dit soort activiteiten bezig houden. Ik verwacht dat er veel meer aanbieders zijn.

Lees over identiteitsfraude met telefoonnummers:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s