Datahandelende krantenverkopers | AVG

Een digitale ergernis is dat als je een abonnement op een gewone Nederlandse krant wil nemen, je (persoons)gegevens vervolgens terechtkomen in een van de databanken van een van de moderne mensenhandelaren, in dit geval de in in persoonsgegevens handelende mediabedrijven. Het gaat dan niet alleen om je naam, adres en telefoonnummer, maar ook om gegevens van al je apparaten, al je activiteiten op de verschillende sites, welke artikelen je leest, enzovoorts, enzovoorts.

DPG Media
Bont wordt het gemaakt door DPG Media, voorheen De Persgroep, doordat dat een aantal functies niet kunnen worden uitgezet, zoals:

  • het offline gegevens met elkaar matchen en combineren;
  • verschillende apparaten linken (dus als een klant verschillende apparaten gebruikt worden die gekoppeld en mag de hele wereld dat weten);
  • automatisch verzonden apparaat kenmerken ter identificatie ontvangen en gebruiken.

Kijk maar:

Als bezoeker van een DPG Media heb je geen keus, ook niet als je abonnee bent.

Dus ook al zou ik Trouw, De Volkskrant, het AD en de vele andere uitgaven van DPG Media willen steunen, ik ga dat vanwege deze AVG-strijdige praktijken zeker niet doen.

En dan blijft er maar weinig over. Uit de lijst die op wikipedia staat blijkt dat er maar weinig kranten niet horen bij de groep van DPG Media en hun datahandelende vrienden (door middel van NLprofiel wordt samengewerkt met Telegraaf Media Groep en RTL Nederland; Sanoma Nederland doet mee maar is tegenwoordig ook van DPG Media las ik).

Op de site van NLProfiel wordt beweerd dat de AVG wordt nageleefd. Ik kan me dat niet voorstellen, nu het niet mogelijk is om te weigeren dat apparaten worden gelinkt, en dergelijke. Overigens blijft het altijd de vraag wat er werkelijk gebeurt.

Het is tijd voor een recht op niet-getarget te worden.

Alle berichten op dit blog over DPG Media zijn via deze tag te vinden.

 

FD Mediagroep
De hierboven genoemde groep is niet de enige bij wie gegevensverzamelingsfuncties niet kunnen worden uitgezet. Ook het FD doet daar aan, zo blijkt als de cookie-instellingen worden bekeken. De gebruiker kan naar instellingen gaan, zie het linker scherm hier onder, dan kan door ‘opslaan’ de gegevensverzameling worden beperkt. Echter, ‘analytisch’ kan niet worden uitgezet en daar zitten onder meer Google Analytics en Scorecard Research onder, die beiden alle apparaten van gebruikers willen koppelen en de exacte locatie willen weten, zie de twee schermen rechts:

Hun privacy statement van 22 augustus 2019 is hier te vinden. Daaruit blijkt dat gegevens over FD en BNR bezoekers ook door de datahandelaar Company Info kunnen worden gebruikt. FD Mediagroep verzamelt de apparaatgegevens van bezoekers, de statement is daar weinig specifiek over en legt ook niet uit waarom gegevensverstrekking aan Google en Scorecard Research nodig zijn. De groep meent geen toestemming nodig te hebben voor marketingactiviteiten, omschreven als “commerciële berichten waar geen toestemming voor nodig is” (volgens mij zijn die er niet, maar dat ter zijde).

In 2018 schreef ik ook over de FD Mediagroep.

 

Er is meer…
Dus misschien toch maar een abonnement op het NRC? Deze krant heb ik een tijd geleden verlaten vanwege hun deelname aan de anti-Zwarte Piet campagne, het artikel over de prins in coma en diverse rellerige artikelen. Zij hebben op privacy-gebied een betere keus gemaakt:

Dat is een stuk beter. Ook De Groene geeft een ander signaal:

De Correspondent schrijft:

Daarnaast hechten we veel waarde aan jouw privacy. Zo verzamelen we zo min mogelijk data, werken we niet met Google Analytics en verkopen we jouw gegevens niet door aan andere partijen.

Het lijkt dus wel te kunnen. Toch jammer voor de ijverige journalisten van de datagraaiende media.

 

Nieuwe dienst
Wat mij betreft is het tijd voor een nieuwe dienst: een waarmee je zonder persoonsgegevens te verschaffen aan de datahandelende mediabedrijven toch de artikelen kunt lezen. Overigens zal dat dan ook technisch op zodanige wijze gerealiseerd moeten worden dat de gegevens niet via andere weg naar de datahandelaren lekken.

Misschien een idee voor de Privacy by Design Foundation, de organisatie achter het identificatiemiddel IRMA.

 


Aanvulling 18 september 2020
Op 10 september jl. schreef security.nl dat de Nederlandse uitgevers de stekker uit NLprofiel hebben getrokken.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s