Ongevraagd “delen” met BigTech bedrijven | hoe mediabedrijven datahandelaar worden | FD en BNR

Bedrijven en instellingen ‘delen’ ongevraagd en zonder toestemming persoonsgegevens van hun klanten met Twitter, Facebook en LinkedIn, ook al is de AVG in werking getreden. Vóór de inwerkingtreding van de AVG werd door de Consumentenbond bekend gemaakt dat consumentenbedrijven als ANWB, Post.NL en KPN zich hier aan schuldig maakten.

Het Financieele Dagblad deelt gegevens
Ook nu gaat dit delen gewoon door. Zo blijkt uit een bericht van Simon Hania, die vandaag schreef over de praktijken van Het Financieele Dagblad:

 

overgenomen door Joost Schellevis:

 

BNR deelt gegevens zonder toestemming
Het aan het FD gelieerde BNR gaat eveneens de fout in, want zij sturen zonder toestemming nieuwsbrieven en veranderen dat pas als zij door Joost Schellevis er op worden geattendeerd:

 

 

Apart is dat de FD Mediagroep, waar FD en BNR deel van uitmaken, in de jaarrekening 2017 schrijft dat zij de AVG stipt naleeft en ISO 27001 gecertificeerd is. In die jaarrekening wordt verder verklaard dat de groep te allen tijde “moreel gedrag” hanteert en dat zij dat ook eisen van hun samenwerkingspartners. Verder zeggen zij respect te hebben voor rechtsregels. Daar is dan in de praktijk weinig van te merken…

FD Mediagroep: handelaar in persoonsgegevens
FD Mediagroep is in Nederland een relevante partij op het gebied van handel in persoonsgegevens en andere data. Die persoonsgegevens worden onder meer verzameld via Het Financieele Dagblad en BNR (Business Nieuws Radio).

Verder is FD Mediagroep eigenaar van Company.Info, een Nederlands handelsinformatiebureau, dat gegevens rechtstreeks uit het handelsregister betrekt en actief persoonsgegevens verkoopt. Company Info heeft zich op de witwasbestrijdings- en terrorismefinancieringsbestrijdingsinformatiehandel gestort, met de UBO en compliance check.

Uit de jaarrekening 2017 van FD Mediagroep (een non-readable pdf wat het zoeken lastig maakt) blijkt dat de onderneming streeft naar verdere uitbouw van het databedrijf. Het databedrijf vertegenwoordigt op dit moment een kwart van de geconsolideerde omzet.

HAL Investments B.V. houdt volgens de eerder genoemde jaarrekening 99,2% van de geplaatste gewone aandelen en alle cumulatief preferente aandelen in de FD Mediagroep. HAL Investments B.V. is een 100% dochter van private investeringsmaatschappij HAL Investments Holding N.V.

Tot slot
Het zou voor mediabedrijven vanzelfsprekend moeten zijn dat niet wordt geprofileerd en geen persoonsgegevens aan derden worden verschaft.

Meer informatie:

  • Consumentenbond bericht van 3 november 2017 over onrechtmatig delen van persoonsgegevens met Facebook door bekende Nederlandse bedrijven: ANWB, Bankgiroloterij, De Bijenkorf, Essent, Heerlijk.nl, HelloFresh, Hotels.nl, FBTO, KLM, KPN/Telfort, Nuon, DPG Media (voorheen De Persgroep), Postcodeloterij, Transavia, Oxfam Novib, Vakantieveilingen en de Vriendenloterij. Een aantal er van zeggen met de praktijken te zijn gestopt.
  • PostNL deelde langdurig zonder toestemming persoonsgegevens, bericht februari 2018 van de Consumentenbond.
  • DPG Media (voorheen De Persgroep), uitgever van onder meer het AD, de Volkskrant, Trouw, Het Parool, Brabants Dagblad, ED, Tubantia, BN DeStem, PZC, de Stentor, de Gelderlander en diverse regionale weekkranten, is net als de FD Mediagroep een datahandelaar, zie mijn blog van maart 2017.

Aanvulling 3 mei 2019
Zie datahandel door de media ook Rejo Zenger, “De krant die haar lezers verkoopt“, 30 april 2019.

In Vrij Nederland stond het artikel “Gepersonaliseerd nieuws: matchmaker voor online media of journalistiek-ethisch mijnenveld?“. Daarin wordt beschreven dat de FD Mediagroep, DPG Media (voorheen De Persgroep), RTL, Sanoma en de NOS hun nieuwsaanbod willen gaan personaliseren. Het mooie met dit soort initiatieven is dat je dat niet meer zelf mag personaliseren. Net als in de asociale media, waarin je in je timeline niet meer de berichten te zien krijgt van de door jezelf uitgekozen accounts.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s