De financiële drempels in de Wwft en handelaren

Naar aanleiding van mijn eerdere bericht over een nieuwe wet tot wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) kreeg ik een vraag over de tweede bullet, waar ik schreef “Het voorstel bevat de Europees voorgeschreven verlaging van de contantendrempel voor handelaren  van EUR 15.000 naar EUR 10.000“.

Die tekst is niet helemaal precies en is een goede aanleiding om het systeem rondom de financiële drempels in de Wwft rondom handelaren weer eens op een rijtje te zetten, wat ik hierna doe.

Vraag
De door een lezer gestelde vraag:

Mag ik iets vragen over de tweede bullet? Wordt daarmee de objectieve indicator bedoeld? Want bij een contante transactie van € 10.000 wordt een beroeps- of bedrijfsmatige handelaar al Wwft-instelling.

Antwoord
De tweede bullet van mijn eerdere bericht heeft niet op de objectieve indicator betrekking, maar op de gegevens die bij een melding aan FIU-Nederland moeten worden verstrekt.

Ter herinnering: zoals bekend is er bij handelaren (zowel verkopers als kopers vallen onder de Wwft) sprake van een ‘tweetrapsraket’ als het om drempelbedragen gaat.

Stap 1: is de Wwft van toepassing en moet er cliëntenonderzoek worden gedaan?

Stap 2: moet een ongebruikelijke transactie worden gemeld bij FIU-Nederland?

Toelichting:

Stap 1: handelaren [*] moeten de Wwft toepassen en cliëntenonderzoek verrichten bij hun goederentransacties, voor zover betaling van de goederen in contanten plaatsvindt voor een bedrag van € 10.000 of meer, ongeacht of de transactie plaatsvindt in een handeling of door middel van meer handelingen waartussen een verband bestaat.

Stap 2: handelaren [*] moeten een melding van een ‘ongebruikelijke transactie’ doen bij FIU-Nederland, dat is aan de orde:

[a] als de handelaar aanleiding heeft om te veronderstellen dat de transactie verband kan houden met witwassen of financieren van terrorisme (‘subjectieve indicator’);
[b] als het een transactie betreft waarbij tegen geheel of gedeeltelijke contante betaling een of meerdere voertuigen, schepen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, edelstenen, edele metalen, sieraden of juwelen gekocht of verkocht worden, waarbij het contant te betalen bedrag € 20.000,– of meer bedraagt (‘objectieve indicator’).

Bij de objectieve indicator hoeft de handelaar geen vermoedens van witwassen of financieren van terrorisme te hebben (zoals bij de subjectieve indicator wel nodig is).

Als de handelaar een melding gaat doen, moet hij bepaalde gegevens verstrekken aan FIU-Nederland.

De wijziging in de Wwft betreft het artikel in de wet waarin de melding van de ongebruikelijke transactie wordt geregeld. In dat artikel staat welke gegevens bij de melding aan FIU-Nederland moeten worden verstrekt. Bij handelaren staat nu in de wet dat een omschrijving moet worden gegeven van de desbetreffende zaken van grote waarde bij “een transactie boven de € 15 000”. Die bepaling zou moeten aansluiten bij de definitie van de Wwft-plicht (stap 1). Dat is het Ministerie van Financiën bij de wijziging van de Wwft in 2018 vergeten en die fout wordt nu hersteld.

 

[*] Daaronder worden in de Wwft verstaan: natuurlijke personen, rechtspersonen of vennootschappen die beroeps- of bedrijfsmatig handelen als koper of verkoper van goederen, voor zover betaling van deze goederen in contanten plaatsvindt voor een bedrag van € 10.000 of meer.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s