Notariële witwasbestrijdingswensen | Wwft

Notarissenorganisatie KNB heeft in het document (pdf) waar ik eerder over schreef ook opmerkingen gemaakt die verband houden met de witwasbestrijdingstaken die de overheid aan notarissen heeft toebedeeld. Allereerst wordt op landelijke coördinatie van de aanpak van fraude en witwassen aangedrongen:

Landelijke coördinatie aanpak fraude en witwassen
Voorkoming en bestrijding van financieel-economische criminaliteit zoals fraude en witwassen heeft hoge prioriteit op alle niveaus van de overheid en bij alle relevante overheidsdiensten. Deze prioriteit resulteert in vele initiatieven en overlegstructuren. Landelijke coördinatie hiervan ontbreekt echter. Dit heeft het risico in zich dat langs elkaar heen wordt gewerkt en dat op meerdere plaatsen hetzelfde wiel wordt uitgevonden. Dit risico doet zich in de praktijk regelmatig voor. Effectieve aanpak van financieel-economische criminaliteit is gebaat bij samenwerking en kennisdeling. Landelijke coördinatie is hiervoor essentieel. Voorstel: Stel een Nationaal Coördinator Aanpak Criminaliteit in.

Verder wordt aandacht gevraagd voor de notaris die wordt bedreigd vanwege witwasmeldingen:

Positie bedreigde notaris verbeteren
Helaas worden, naast advocaten, rechters en officieren van justitie, ook notarissen bedreigd. De naam van een notaris die een melding doet van een ongebruikelijke transactie, komt in het strafdossier, waardoor de naam van de notaris voor derden raadpleegbaar is. De beroepsorganisatie wil graag met J&V onderzoeken of een systeem ingericht kan worden waarbij meldingen vanuit het notariaat niet meer door individuele notarissen maar door de beroepsorganisatie (KNB) worden gedaan.
Voorstel: Maak de meldingen door notarissen van ongebruikelijke transacties anoniem.

Dat roept de vraag op waarom de bedreigde notaris een andere positie zou moeten krijgen dan de bedreigde advocaat, de bedreigde boekhouder en de andere bedreigde Wwft-plichtigen.

 

Dit bericht verscheen eerder op het ondernemingsrechtweblog.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s