Op Sociale Vraagstukken verscheen het artikel “Geen regulacratie of technocratie, maar een bestuur dat denkt“, geschreven door Thomas Schillemans (31 oktober 2019). De auteur bepleit vermindering van de bureaucratie door een “deskundig, reflecterend en denkend bestuur“. Soms kost het verantwoording afleggen zoveel tijd, dat mensen niet aan de primaire taak toekomen:
Zowel bestuurders als professionals klagen vaak dat ze langer bezig zijn met het verantwoorden van wat ze doen, dan dat ze tijd hebben om daadwerkelijk iets te doen. Dat leidt tot allerhande negatieve stereotypen: verantwoording als zelfrijzend bakmeel, en organisaties die lijden aan ‘multiple accountabilities disorder’(mad). Een dergelijke situatie maakt mensen risicomijdend en leidt tot een samenleving waarin we kostbare tijd verliezen aan rituelen van verificatie.
Dat is een verschijnsel dat we ook in de witwasbestrijding op basis van de concepten van FATF en de Europese Commissie zien.
Schillemans bepleit een verschuiving van
formele verantwoordingssystemen naar individueel gevoelde verantwoording, van regels en rapportages naar effecten op denken en handelen, van een simplistisch welles-nietes naar specifieke analyse van passende verantwoording die één op één gekoppeld is aan gedrag en de logica van deskundigheid en oordeelsvermogen
Dat klinkt gezond en daar zou het Ministerie van Financiën veel van kunnen leren.