Nationale Ombudsman: “De overheid is een machine geworden”

Op 31 oktober verscheen een goed interview in Trouw met Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman, onder de titel ‘De overheid is een machine geworden’. Het artikel start met:

De overheid is een machine geworden, vindt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. ‘De burger krijgt een overheid die hij niet meer kent.’

De focus van Van Zutphen ligt op consumenten, maar wat hij signaleert ondervinden ook ondernemers en organisaties, onder meer op het gebied van de witwasbestrijding. Het ingewikkelder worden van door de overheid bedachte regels treft ook anderen dan consumenten. Lees bijvoorbeeld:

De overheid vraagt veel van de burger en geeft zelf zo weinig. Dat komt ook doordat de overheid systemen heeft ontwikkeld om de burger te beoordelen. Het is een machine geworden.

en

Moet dat ergens worden vastgelegd, het recht op menselijk contact?
“Dit is voor mij zo volkomen normaal dat ik erg huiverig ben om te zeggen: ‘Leg maar vast in artikel 8, lid 3. De burger wil een deskundige en betrouwbare overheid met een menselijk gezicht. Dat is nu zo, dat zal ook zo zijn in 2030.”

 

Lees het artikel:
‘De overheid is een machine geworden’

 


Aanvulling 15 november 2019
Eerder stond een interview met de vorige Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in Trouw: Ombudsman: De overheid wantrouwt haar burgers, 25 april 2013, 20:43 uur.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke sancties, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s