Duitse not-for-profit organisaties maken bezwaar tegen e-Evidence voorstel Europa | risico schending grondrechten

Dertien Duitse not-for-profit organisaties, waaronder de Deutsche Vereinigung für Datenschutz e.V. en de Forum InformatikerInnen für Frieden und gesellschaftliche Verantwortung e.V. hebben op 23 oktober jl. een brief aan de Duitse afgevaardigden in het Europees Parlement gestuurd. In de Duitstalige brief spreken zij hun bezorgdheid uit over het Europese e-Evidence initatiatief.

Op grond van het Europese voorstel wordt het in de toekomst mogelijk dat een strafvervolgingsinstantie in een EU-lidstaat een internetprovider in een andere EU-lidstaat (‘ontvangststaat’) rechtstreeks kan verplichten om digitale gegevens af te geven. Dit omvat zowel metadata als de complete inhoud van gegevens aanwezig bij klanten. In het Europese voorstel is geen toetsing door de ontvangststaat van het verzoek van strafvervolgingsinstantie opgenomen. Ook bij de sanctionering van de provider heeft de ontvangststaat geen mogelijkheid om het verzoek te toetsen. De vraag of bepaalde handelingen in de ontvangststaat strafbaar zijn, speelt geen rol.

De organisaties constateren dat het gevolg is dat de ontvangststaten de grondrechten van hun burgers niet kunnen beschermen, dat het Europese databeschermingsrecht wordt uitgehold en dat het internationale systeem van rechtshulp in strafzaken wordt benadeeld.

De kritiek van de organisaties wordt door hen ondergebracht in de volgende rubrieken:

  • Bescherming van de grondrechten van de burgers in ontvangsstaten is niet gewaarborgd. Voorbeeld: de Nederlandse staat kan niet toetsen of het verzoek afkomstig van het Poolse Openbaar Ministerie van rechtmatig is.
  • Er is strafvervolging mogelijk, terwijl een handeling in de ontvangststaat niet strafbaar is. Dit kan er toe leiden dat Nederland (waar abortus niet strafbaar is) moet meewerken aan strafvervolging door Malta (waar abortus wel strafbaar is).
  • De noodzaak van e-Evidence is niet aangetoond.
  • Een internationaal ‘Spill-Over-Effect’ is te verwachten, die politieke vervolging zal vergemakkelijken.
  • De Europese Commissie is al gestart met onderhandelingen met de VS terwijl het Europees Parlement nog geen standpunt over e-Evidence heeft ingenomen.

 

Meer informatie:

  • Brief van dertien not-for-profit organisaties aan de Duitse leden van het Europarlement (Duitstalig).
  • Aankondiging van de brief bij Digitalcourage (Duitstalig).
  • e-Evidence pagina Europese Commissie (Engelstalig)

 

Alle berichten over e-Evidence op dit blog zijn hier te vinden.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s