Transparantie illusies in de misdaadbestrijding

Organisaties als Transparency International en Tax Justice beweren dat het openbaar maken van persoonsgegevens van aandeelhouders, certificaathouders en andere betrokkenen bij ondernemingen en organisaties (onder meer door middel van het ubo-register), zou bijdragen aan de misdaadbestrijding (‘witwasbestrijding’). Onderdeel van de gedachte is een geloof in de heilzaamheid van burgeropsporing.

Deze organisaties sluiten hun ogen voor de problemen die de openbaarheid en ruime verspreiding van persoonsgegevens nu al voor burgers en organisaties veroorzaken, als gevolg van de aanwezigheid van trollen, criminelen en ander gespuis in de digitale ruimte.

Zij zouden het artikel Open Source is Broken door Don Goodman-Wilson van 10 september jl. eens moeten lezen. Het artikel start met de transparantie-illusie:

Openness, they claim, is an absolute good, from which all other virtues flow, not to be questioned or criticized.

Op een lezenswaardige manier legt Goodman-Wilson uit dat transparantie zowel voor goede zaken gebruikt kan worden, als voor kwalijke praktijken. Transparantie is geen doel op zich. Over open source software schrijft hij dat de beweging zich altijd heeft gericht op de code,

The result is a system that sadly neglects people.

Die code kan voor onethische doelen gebruikt worden en:

Open Source helps concentrate power in the hands of already powerful actors at the expense of maintainers

Dat is vergelijkbaar wat met persoonsgegevens in de witwasbestrijding gebeurt: grote ondernemingen, zoals banken, World-Check en andere witwasgegevensleveranciers en kredietbeoordelaars kapen de gegevens. Degenen die in de databases zijn opgenomen, u en ik, zitten klem. Of de gegevens verdwijnen in de black box van organisaties uit de transparantiebeweging, waarvan niemand weet met wie zij de persoonsgegevens ‘delen’. Dat kunnen datagraaiers of criminelen zijn, bij wie de persoonsgegevens niet veilig zijn.

Don Goodman-Wilson bespreekt in zijn artikel met een lijst van risico’s van open source:

 • Slechte mensen kunnen de software gebruiken
 • Open source is ethisch problematisch
 • Open source bevordert diefstal
 • Open source ondermijnt de autonomie van degenen die het onderhouden
 • Open source leidt er toe dat degenen die het onderhouden hun eigen belangen ondermijnen
 • Open source ontkent de menselijkheid van degenen die het onderhouden
 • Open source houdt geen rekening met de mensen die gevolgen ondervinden van de code
 • Open source is immoreel

Transparantiebeweging en misdaadbestrijding
Zoals Don Goodman-Wilson nadenkt over de consequenties en risico’s van open source, doet de transparantiebeweging er goed aan goed na te denken over de grote risico’s die voor personen en organisaties ontstaan door een ongecontroleerde verspreiding van persoonsgegevens en andere vertrouwelijke gegevens.

Het kan niet langer zo zijn, dat de mooie misdaadverhalen, waarover de transparantiebeweging zo graag schrijft, leiden tot misdaadbestrijdingsregels die vanwege ondoordachte transparantie voor nette burgers en organisaties grote risico’s opleveren.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Transparantie illusies in de misdaadbestrijding

 1. Tycho zegt:

  Open Source heeft niets te maken met Open Bronnen. Volgens mij verward u hier die twee. Het maakt het betoog in ieder geval onduidelijk omdat de vergelijking mank gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s