Ontmaskering van Tops en Tromp door Bart de Koning

Het nieuwste dieptepunt als het gaat om rapporten van ‘deskundigen’ is onlangs bereikt met het rapport van de heren Tops en Tromp over drugsgerelateerde criminaliteit. Naar aanleiding van hun epistel verschenen schitterende berichten in allerlei dagbladen over de ondergang die in de gemeente Amsterdam nabij is vanwege de ‘ondermijning’.

Bij het lezen van het rapport zag ik van alles wat me niet aanstond. Onder meer dat de heren T&T mededelingen door niet met name genoemde politiefunctionarissen als algemene waarheid verkondigen. Die waarheid werd vervolgens door de media gretig overgenomen als feit.

Lang geleden was ik bij een voor het Openbaar Ministerie georganiseerd evenement, waarvoor ik werd uitgenodigd vanwege mijn kennis van de trustkantoren regelgeving. Het was ontluisterend om bij het evenement een presentatie aan te horen van iemand die het verschil tussen een Nederlands trustkantoor en de Angelsaksische trust niet kende. Mijn gesprekken tijdens de bijeenkomst met mensen van het OM leidden bij mij tot grote zorg over hun kennisniveau op financieel-juridisch gebied.

Ontmaskering door Bart de Koning
Ik zat al te broeden op een artikel, maar zag dit niet meer nodig is, want Bart de Koning schreef voor Follow the Money het artikel “Zoeken met een lampje naar bronnen en feiten in ondermijningsrapport“. Daarin maakt hij het rapport met de grond gelijk.

Dat nadere onderzoek waar notarissenorganisatie KNB om vraagt naar aanleiding van het rapport van T&T kan wat mij betreft achterwege blijven. Er zijn nuttiger dingen te doen.

NB 1 Dat je niet alle crimi-verhalen moet geloven, is terug te lezen in het artikel van Lucien Wopereis over de cocaïneadvocaat. Hij besluit met “De moraal van dit verhaal? Deze keer maar eens een journalistieke: dat je heel goed op je tellen moet passen als je iets zou willen publiceren over een conflict tussen twee advocaten“. De laatste vier woorden zijn alleen opgeschreven voor het juridische publiek van Advocatie. Journalisten moeten uiteraard altijd oppassen voor de rijke fantasie van degenen met wie ze spreken.

NB 2 Ik zou bijna Follow the Money gaan steunen. Daar had ik eerder geen zin in omdat er ook flinke flaters zijn begaan, zoals het artikel waarover ik mijn blog Fiscale fabeltjes schreef. Het artikel over de Dienstenrichtlijn klopte naar mijn indruk ook niet, maar ik had geen tijd om er in te duiken.


Aanvulling 6 september 2019
Alleen al uit de kop ‘Makelaars, accountants en notarissen helpen onderwereld met witwassen’ blijkt dat de auteur van het bericht op accountant.nl het rapport niet goed heeft gelezen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ontmaskering van Tops en Tromp door Bart de Koning

  1. Ondanks de ontmaskering door Bart de Koning blijven Tops & Tromp leuke betaalde overheidsopdrachten binnen slepen. Hun stellingen gaan hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer te ver, die in het artikel ‘Pak ondermijning aan met feiten, niet met retoriek’ (betaalmuur) korte metten maakt met de beweringen van beide heren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s