FATF controleert Nederland – maar wie controleert FATF?

De Nederlandse overheid loopt zich warm voor de controle die internationale witwasbestrijdingstoezichthouder FATF in 2021 gaat uitvoeren. Op 23 juli jl. verscheen op de site van de rijksoverheid een overzicht van alle betrokkenen bij die FATF controle.

Achtergrond
Nederland is door Europese regels, die geïnspireerd zijn op voorschriften van de FATF, verplicht om ondernemingen mee te laten doen aan de misdaadbestrijding. Nederlandse private ondernemingen, zoals banken, moeten het financiële voordeel van criminaliteit opsporen (ook wel witwassen genoemd) en melden aan de overheid op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Een overzicht van de vele Wwft-plichtigen is hier te vinden.

Op deze Wwft-plichtigen wordt toezicht gehouden door zes verschillende overheidstoezichthouders, die in het op 23 juli jl. gepubliceerde overzicht mooi worden opgesomd:

Informatiechaos
Al  die toezichthouders schrijven allen hun eigen inleidingen bestemd voor de Wwft-plichtigen. Verder doen ook de beroepsorganisaties en het Ministerie van Financiën een duit in het zakje. Dat is mij een doorn in het oog (1, 2).

1e tip voor de FATF:
Adviseer de Nederlandse overheid om een website in het leven te roepen waarin alle Wwft-informatie op één plaats bij elkaar wordt gebracht, gevoed door de toezichthouders, beroepsorganisaties en het Ministerie van Financiën.

Wie controleert FATF?
Hoogst merkwaardig is dat niemand de FATF controleert of tegenspreekt.

2e tip voor de FATF:
Organiseer tegenspraak. Dat zal de kwaliteit van de activiteiten van de organisatie ten goede kunnen komen. Zo zijn de publicaties van FATF moeilijk te lezen door het jargon en is niet te doorgronden of er een onderbouwing is.

3e tip voor FATF:
Zorg voor democratische legitimatie door middel van verkiezingen. Het is een logische consequentie van het feit dat FATF de facto optreedt als wereldregering.

 

Meer informatie:

  • Aankondiging overzicht van alle betrokkenen bij de FATF controle | Rijksoverheid.nl
  • Overzicht (pdf) | Rijksoverheid.nl
  • Meer op dit blog over FATF en Wwft.

Aanvulling 31 juli 2019
Overigens sluit de lijst van instellingen in bovenstaand schema niet aan bij de wettelijke aanduidingen. Er ontbreekt een categorie en kunsthandelaren zijn op dit moment nog niet algemeen Wwft-plichtig. Maar ik vertrouw er op dat FATF de Wwft zal gaan lezen.

Aanvulling 30 januari 2020
Duitsland siddert voor de FATF-controle, zo schrijft het Handelsblatt op 28 januari 2020: Bundesregierung zittert vor Geldwäsche-Test durch internationale Experten, “Erstmals seit zehn Jahren wird geprüft, wie effizient der Kampf gegen Geldwäsche in Deutschland geführt wird. Zuletzt gab es sehr schlechte Noten“.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s