DNB maakt mislukking Wwft bekend

Uit de berichtgeving van gisteren over het pleidooi van DNB over samenwerking tussen banken ter bestrijding van criminaliteit, blijkt dat DNB definitief erkent dat het concept van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Europese grondslag waarop deze wet berust, is mislukt.

De Nederlandse banken bepleiten onder meer dat alle financiële transacties worden gemonitord via één centrale database. DNB vindt samenwerking een goed idee.

Het zou goed zijn als ook op internationaal en Europees niveau uit deze mislukking consequenties zouden worden getrokken.

Privacy is geen probleem | #BroodjeAap
Overigens vergist DNB zich, als men zou denken dat de privacywet moet worden aangepast (zoals onder meer het bericht in Accountancy Vanmorgen, op het ANP gebaseerd, suggereert). De AVG staat gegevensuitwisseling ten behoeve van opsporing van criminaliteit toe, op voorwaarde dat er een wettelijke grondslag is en er voldoende waarborgen zijn om misbruik te voorkomen.

Dat betekent onder meer dat banken de persoonsgegevens niet voor commerciële doeleinden mogen gebruiken, bijvoorbeeld voor reclame of verkoop van producten van derden.

 

Meer informatie:

Lees over het pleidooi van DNB onder meer:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s