Het privaatrecht bestaat niet voor het ministerie van Financiën | antwoord kamervragen identiteitsfraude

Het ministerie van Financiën liet recent blijken niet van privaatrechtelijke principes op de hoogte te zijn. Zo werden onlangs kamervragen beantwoord, waarin het ministerie het deed voorkomen dat banken alleen identificeren en de identiteit verifiëren, aan de hand van bijvoorbeeld een paspoort, omdat dit moet op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Ook het burgerlijke recht verplicht er in het algemeen toe dat een partij die een overeenkomst aangaat, zich van de identiteit van de wederpartij overtuigt.

Verificatie in het contractenrecht
In het handelsverkeer worden vele contracten aangegaan. Overal waar sprake is van contracten waarbij niet “direct wordt overgestoken” (zoals bij het kopen van fysieke producten die direct worden afgerekend), is het nodig dat partijen vaststellen dat zij zijn wie zij zeggen te zijn. Die verplichting vloeit voort uit de basisprincipes van het burgerlijke recht. Je kunt iemand niet aan een overeenkomst houden als je nooit een overeenkomst bent aangegaan. Onjuistheden inzake de identiteit van een partij bij een overeenkomst, kunnen met beroep op dwaling of bedrog leiden tot vernietiging van de overeenkomst. Mogelijk is er ook beroep op onrechtmatige daad mogelijk.

Een aantal consumentenrechtelijke bepalingen in het Burgerlijk Wetboek zijn daar wat specifieker over, zoals artikel 61 lid 2 boek 7 Burgerlijk Wetboek, dat handelt over kredietovereenkomsten met consumenten. Ook de civielrechtelijke bepalingen inzake het elektronisch sluiten van overeenkomsten besteden aandacht aan de identiteit van partijen.

Als een bank een overeenkomst sluit, zal die bank zich primair op grond van het Burgerlijk Wetboek er van moeten overtuigen dat de bank met de juiste partij van doen heeft. Bij rechtspersonen zal moeten worden geverifieerd of de vertegenwoordiger bevoegd is.

Slordige identificatie mag niet
Een onderneming, zoals een energiebedrijf, een bank en een telecombedrijf (telco) hoort na te gaan wie de wederpartij is en of deze geldig vertegenwoordigd wordt, tenzij dat voor de transactie niet relevant is (zoals bij het hiervoor genoemde ‘direct oversteken’. Dit is iets wat niet alleen voor banken op grond van de Wwft geldt. Het bewijs van de identiteit is vrij als er geen specifieke regels gelden (zoals bijvoorbeeld in de Wwft zijn opgenomen).

Bij die identificatie moet wel worden gelet op de regels van de privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG verbiedt in het algemeen het maken van kopieën van identiteitsbewijzen, daar zijn beperkte uitzonderingen op.

Die Wwft is een nadere, bestuursrechtelijke, invulling van de zorgplicht inzake identificatie zoals al geldt op grond van het burgerlijke recht.

Tip voor het ministerie van Financiën: doe aan privaatrechtelijke bijscholing. Een wereld zal voor u open gaan.

PS 1 Overigens is ergerniswekkend dat grote bedrijven en instellingen nog steeds de praktijk van anoniem bellen er op na houden, waarmee zij fraudeurs faciliteren die eveneens anoniem bellen en zich als ‘de bank’ of ‘Microsoft’ voordoen. Het wordt tijd dat bedrijven en organisaties niet meer anoniem mogen bellen. Een systeem waarbij telefoonnummers van bedrijven en organisaties geverifieerd kunnen worden is hoog nodig.

PS 2 Mij lijkt identificatie en verificatie in het huidige privaatrecht een aardig onderwerp voor een artikel. Daarin kan dan ook aandacht worden besteed aan de tuchtuitspraak die ik een tijd geleden tegenkwam, waarin een advocaat verzuimde een hem onbekende wederpartij te verifiëren, die bij hem een overeenkomst kwam tekenen.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s