Duitse mededingingsautoriteit legt vergaande beperkingen op aan Facebook | AVG, mededinging

Facebook is één van de vele digitale advertentie ondernemingen, die op en rondom het internet uit allerlei legale en illegale bronnen gegevens verzamelen over personen. Dat is een dingetje op het gebied van privacy en cybersecurity.

Ook mededingingsrechtelijk is er iets aan de hand, zo blijkt uit het bericht van de Duitse mededingingsautoriteit (Bundeskartellamt) dat vandaag bekend werd gemaakt. In het persbericht schrijft de autoriteit dat aan Facebook vergaande beperkingen zijn opgelegd inzake de verwerking van persoonsgegevens, vanwege de schending van marktmacht. Er is nauw samengewerkt met de privacy autoriteiten.

Het zal me benieuwen hoe dit verder gaat, want het standpunt van het Bundeskartellamt zet de hele digitale advertentie industrie (adtech) op zijn kop. Giovanni Buttarelli schrijft terecht:

This case is the tip of the iceberg – all companies in the digital information ecosystem that rely on tracking, profiling and targeting should be on notice.

Facebook heeft al laten weten het er niet mee eens te zijn.

Er kan op worden gerekend dat Facebook juridische kanonnen zal inzetten om het tij te keren. En de andere grote adtech jongens lopen zich vast al lang warm. We gaan het zien.

Meer informatie:


Het Bundeskartellamt op twitter:


Borgesius citeert de reactie van Facebook:


Aanvulling 11 maart 2019
Zie over deze uitspraak ook het Engelstalige artikel van Giovanni Buttarelli, de European Data Protection Supervisor, “This is not an article on data protection and competition law” (pdf).

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s