Invloed sanctieregelgeving op het rechtspersonenrecht | Upper Brook case

Op 18 januari 2019 deed de Hoge Raad en uitspraak over de gevolgen van de sanctieregelgeving voor het ontslaan en benoemen van bestuurders.
Deze zaak is redelijk exotisch omdat een Libische vennootschap en een vennootschap van de Kaaimaneilanden betrokken zijn. Een en ander is voor de Nederlandse praktijk van belang omdat ook minder exotische vennootschappen, zoals Nederlandse bv’s, gesanctioneerd kunnen worden.

In de uitspraak ging het om een rechtspersoon naar buitenlands recht (Kaaimaneilanden) met een enig aandeelhouder uit Libië (door de VN gesanctioneerd). De enig aandeelhouder ontsloeg de Nederlandse bestuurder van de Kaaiman vennootschap en benoemde twee nieuwe bestuurders.

De HR formuleert de kernvraag als volgt:

3.6.2 De vraag rijst vervolgens of het aannemelijk is dat het gebruikmaken van het aan die aandelen verbonden stemrecht, met als gevolg het ontslag van zittende bestuurders en de benoeming van nieuwe bestuurders, onder de bevriezing van tegoeden valt in de zin van de resoluties.

Deze vraag wordt bevestigend beantwoord. De uitspraak van het hof, met een verbod om enige betaling uit het fonds van de Kaaiman vennootschap te doen of te accorderen voor zover die niet strekt tot vergoeding van de werkelijk te maken kosten ter bewaring van het fonds, blijft in stand.  Dit betreft een voorlopige voorziening tot een daartoe bevoegde rechter ten gronde en voor de Kaaiman vennootschap bindend beslist dat een bepaalde rechtspersoon nog steeds haar bestuurder is.

Dit bericht verscheen ook op het ondernemingsrechtweblog.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Rechtspersonenrecht, Sanctieregels en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s