Gegevensuitwisseling Bureau Financieel Toezicht met AFM | Wwft, Wta

In het voorstel voor de Wijzigingswet financiële markten 2019 wordt voorgesteld na artikel 22 van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) een nieuw artikel 22a in te voegen. Het artikel houdt in dat de Wwft-toezichthouder voor accountants, het Bureau Financieel Toezicht (BFT), bevoegd is om gegevens te verstrekken aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM), voor zover de gegevens of inlichtingen dienstig zijn voor de uitoefening van taken van de AFM op grond van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta).

Over deze gegevensuitwisseling is door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op 17 mei 2018 advies uitgebracht. In dat advies concludeert de AP dat de noodzaak van de gegevensuitwisseling voldoende is onderbouwd en dat er maatregelen zijn genomen om te zorgen dat niet onnodig gegevens worden uitgewisseld.

Zo worden alleen gegevens verstrekt als dat dienstig is voor de taak van de AFM, wat betekent dat alleen gegevens van beroepsbeoefenaren verbonden aan accountantsorganisaties zullen worden verstrekt. Het kan dan gaan om externe accountants, belastingadviseurs en accountants-administratieconsulenten verbonden aan accountantsorganisaties. Het doel van de verstrekking dient voldoende te zijn bepaald en AFM dient de geheimhouding te waarborgen.

Meer informatie:

Dit artikel verscheen op het weblog modernisering ondernemingsrecht.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Jaarverslaggeving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s