Belastingdienst publiceert PEP-lijst | Wwft

Onlangs heeft de belastingdienst een lijst van Nederlandse politiek prominente personen (‘PEP’s’) gepubliceerd.

Bericht belastingdienst
Vindplaats: hier

Prominente publieke functies in de definitie van politiek prominente personen (Politically Exposed Persons PEP) in Nederland
In de download staat de uitwerking van artikel 2 van het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018, witwassen. Het is een lijst van prominente publieke functies in de definitie van politiek prominente personen (Politically Exposed Persons PEP) in Nederland.

Bij transacties door of met politiek prominente personen genoemd in artikel 2 Uitvoeringsbesluit Wwft 2018 geldt een verscherpt clientenonderzoek. Dit onderzoek moet worden uitgevoerd door:

  • aan- of verkopers van goederen
  • bemiddelaars bij aan- en verkoop van goederen
  • makelaars of bemiddelaars in onroerende zaken
  • taxateurs van onroerende zaken
  • exploitanten van pandhuizen
  • domicilieverleners

Overigens verschaft de fiscus hier onjuiste informatie, want de groep Wwft-plichtigen in Nederland is veel groter. Het lijstje omvat alleen de Wwft-plichtigen waarop de belastingdienst toezicht houdt. Foei.

De belastingdienst geeft voorts uitleg op deze pagina.

Bericht KNB

PEP-lijst gepubliceerd door Belastingdienst
13-12-2018

De Belastingdienst heeft een lijst gepubliceerd met functies waarvan de bekleders worden gezien als Politically Exposed Persons (PEP’s). Bij deelname aan transacties die onder de Wwft vallen, moeten PEP’s worden onderworpen aan een verscherpt cliëntenonderzoek.
PEP’s zijn natuurlijke personen die een prominente publieke functie bekleden of hebben bekleed. Onder de PEP-definitie vallen ook de familieleden en naast geassocieerde personen van PEP’s die in het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018 worden aangewezen. Er wordt niet langer onderscheid gemaakt tussen binnenlandse en buitenlandse PEP’s, zodat PEP’s met de Nederlandse nationaliteit en PEP’s die in Nederland wonen voortaan ook onder de PEP-definitie vallen.

Prominente functies
Door de Belastingdienst is nu een lijst (pdf) gepubliceerd met functies die in Nederland als politiek prominent worden gekwalificeerd. In de lijst zijn de functies opgenomen die door de Nederlandse overheid worden bepaald. Internationale organisaties, zoals tribunalen en EU-organisaties, moeten zelf de functies binnen hun eigen organisatie aanwijzen die op grond van de EU-richtlijn als prominente publieke functies moeten worden aangeduid. De lijst van de Belastingdienst is bedoeld als hulpmiddel voor de praktijk.

Enkele twitter berichten

Mijn aankondiging op twitter van de PEP-lijst:

 

Reactie Olaf van Hoek:

 

 

Dit artikel is ook op het ondernemingsrechtweblog gepubliceerd.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s