Strafrechtkantoren profiteren van toename bestuursrechtelijke sancties

Het aardige van een overheid die beroepsbeoefenaren en bedrijven dreigt met bestuursrechtelijke sancties, is dat het werk oplevert voor advocatenkantoren die voorheen alleen actief waren in het strafrecht.
Die strafrechtkantoren hebben zich gestort op het lucratieve bestuursstrafrecht (bestuursrechtelijke sanctierecht) dankzij de draconische boetes, die met name in het financiële recht kunnen worden opgelegd. Het is een variant op het thema ‘follow the money’.

Onderzoek
De laatste loot aan de boom van de strafrechtjuristen is het uitvoeren van onderzoek. Niet alleen de advo-countants van mijn stuk voor Accountancy Vanmorgen zijn in dat domein actief. Bij dat artikel had ik een accountant op het oog die advocaat is geworden en die werd geïnterviewd door het juristentijdschrift Mr. Betrokkene, die onderzoeken doet bij het strafkantoor Van Ardenne in Rotterdam, lijkt de accountancy verlaten te hebben, al is het interview daar niet duidelijk over.

Inmiddels heeft heeft ook het strafkantoor van Guido de Bont bekend gemaakt dat zij een ‘onderzoekspraktijk’ zijn gestart. Zijn kantoor richt zich op advocaten en accountants die conflicten met bestuursorganen hebben. Aangezien zij goed thuis zijn in de Wwft, neem ik aan dat zij de klippen van het Wwft-plichtige forensisch onderzoek behendig zullen kunnen omzeilen.

Meer IT > meer (on)recht
In de financiële sector verwacht de overheid van bedrijven dat zij door middel van IT-hulpmiddelen criminaliteit opsporen. Nalatigheid kan tot bestuursrechtelijke sancties leiden.
Het onderschrijft mijn gedachte dat digitalisering werk voor juristen oplevert, zoals beschreven in het blog “Meer ICT > meer (on)recht ?” uit 2014.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s