Tuchtrechter beslist over valsheid in geschrifte | bankmedewerkers maken handtekening klant na

In diverse media verschenen artikelen over aan hypotheekadviseurs van ABN Amro die een beroepsverbod opgelegd kregen door de tuchtrechter.
Waar ik helemaal niets van begrijp: het beroepsverbod wordt opgelegd vanwege iets dat wat wordt omschreven als het “kopiëren” van handtekeningen van klanten zonder toestemming of medeweten van de klanten. Volgens de artikelen die ik zag ging het er om dat de klant de door de bank uitgebrachte hypotheekofferte moest ondertekenen. Daar waar handtekeningen ontbraken, zo begrijp ik, hadden de klanten vaak geen zin meer om iets te tekenen als de hypotheek al was gepasseerd. Daarom werd de handtekening door de bankmedewerker nagemaakt, om het dossier ‘compleet’ te maken.

Valsheid in geschrifte
Mij lijkt dat hier sprake was van valsheid in geschrifte: de bankmedewerkers hebben kennelijk zelf de handtekening van de klanten nagemaakt en zo een document tot stand gebracht dat de met de klant gesloten overeenkomst bevat.

Het is onbegrijpelijk dat valsheid in geschrifte een onderwerp is dat door de tuchtrechter kan worden behandeld. Mij lijkt zoiets bij de strafrechter thuis te horen, bij gelegenheid zal ik een strafadvocaat eens vragen wat hij er van vindt.

En of iemand die valsheid in geschrifte heeft gepleegd wel een functie bij een bank kan vervullen vraag ik me eveneens af.

 

Meer informatie:


Aanvulling 25 april 2019
Uit een bericht van de NOS van 24 april jl. blijkt dat aan 61 medewerkers van ABN Amro een beroepsverbod is opgelegd. Ik blijf met vragen zitten…

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s