Wanneer stoppen banken met Facebook

Er zijn Nederlandse banken die via Facebook met hun klanten communiceren. Met één van hen heb ik wel eens privé correspondentie gehad over de mogelijkheid om een klacht in te dienen.
Op mijn vraag waarom zij de grootste privacyschender van de aardbol voor communicatie gebruiken, kreeg ik een schaapachtig nietszeggend antwoord.

Er zijn banken die via Facebook adverteren. Mogelijk verschaffen ze ook persoonsgegevens van klanten aan het asociale medium, hoewel dat niet uit het Consumentenbond artikel van november 2017 blijkt, waarin werd onthuld dat een groot aantal consumentenbedrijven illegaal persoonsgegevens verschaften.

Afscheid van Facebook
Gelukkig zijn er banken die afscheid nemen van Facebook, zo lees ik bij Reuters. Zou dit goede voorbeeld gevolgd worden? Want het is ongewenst dat banken, gezien alle vertrouwelijke persoonsgegevens die ze bezitten, zaken doen met deze datahandelaar.

of “Uw volgende bank: Facebook”
Voorlopig ziet het er niet naar uit dat banken stoppen met het bedrijf. Uit recente berichten, onder meer van WSJ, blijkt dat banken hun persoonsgegevens graag met de datahandelaar willen gaan delen, lees daarover de mooie column van Karin Spaink.
Facebook en andere datahandelaren lopen zich al warm voor PSD2, waar de “rekeninginformatiedienst” een uitgelezen gelegenheid biedt om meer persoonsgegevens te oogsten (al zullen betrokken bedrijven vroom zeggen dat zij de privacy van hun klanten respecteren).

 

 

 

Lees ook Nemitz:

 

Meer informatie:

  • Artikel Reuters over een bank die afscheid neemt van Facebook, 7 augustus 2018.
  • Uw volgende bank: Facebook, Karin Spaink 8 augustus 2018.
  • Facebook to Banks: Give Us Your Data, We’ll Give You Our Users, Emily Glazer, Deepa Seetharaman and AnnaMaria Andriotis, WSJ 6 augustus 2018
  • Beleggers blij met bankplannen Facebook, FD augustus 2018, met onder meer: “Bankgegevens zijn een goudmijn voor internetbedrijven als Facebook, Amazon, Google, Alibaba en Tencent, zegt Jeroen van Oerle, portfoliomanager van het Global Fintech Equities fonds van Robeco.
  • De vrienden van de datahandelaren lopen zich al warm om toegang tot de bankgegevens te verkrijgen, via het mededingingsrecht , lees bijvoorbeeld dit artikel, juli 2018.
  • ABN Amro biedt op een pagina over klachten telefonisch contact aan óf het indienen van een klacht via social media, waarbij de bezoeker op de pagina “ABN AMRO op social media” terecht komt, waarmee de bank de indruk wekt dat via die weg ‘vertrouwelijk’ klachten kunnen worden ingediend. Bizar. [Status 9 augustus 2018.] NB Ik heb niet alle banken onderzocht.
  • Consumentenbond bericht van 3 november 2017 over onrechtmatig delen van persoonsgegevens met Facebook door bekende Nederlandse bedrijven: ANWB, Bankgiroloterij, De Bijenkorf, Essent, Heerlijk.nl, HelloFresh, Hotels.nl, FBTO, KLM, KPN/Telfort, Nuon, Persgroep, Postcodeloterij, Transavia, Oxfam Novib, Vakantieveilingen en de Vriendenloterij. Een aantal er van zeggen met de praktijken te zijn gestopt.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s