Leidt de verscherpte Wwft tot dienstweigering door banken en andere Wwft-plichtigen?

Al eerder schreef ik in het artikel “Antiwitwaswetgeving en de praktijk van alledag: de weigerende notaris en de opzeggende bank” over Wwft-plichtigen die proberen van hun klant af te komen, al is het maar omdat die Wwft zo bewerkelijk is. Dat fenomeen kennen we ook van de FATCA, waar enkele banken Amerikaanse cliënten weigerden.

Met de nieuwe antiwitwas- en terrorismefinancieringsbestrijdingswetgeving zal het steeds vaker voorkomen dat Wwft-plichtige ondernemingen niet zoveel zin hebben in klanten die door Europa of de Nederlandse overheid als ‘hoog risico’ zijn ingeschaald. Dat betekent nl. veel werk voor de Wwft-plichtige waar de klant niet voor wil betalen.

Weigerende banken
Ex-DNB medewerkster mevrouw M.J. Bökkerink schreef voor het Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming een artikel “To exit or not to exit. Wanneer kan een bank afscheid nemen van een klant?“, waarin zij nog eens de bekende rechtspraak rondom het opzeggen van een bankrelatie op een rijtje zet. Gelet op de maatschappelijke taak van banken mogen zij niet zomaar opzeggen.

Overigens zijn er op dit moment al een aantal groepen ondernemingen die nauwelijks meer een Nederlandse bank kunnen vinden. Zo heeft zelfs de in trustkantoren gespecialiseerde Citco Bank onlangs te kennen gegeven van trustkantoren afscheid te willen nemen. Ook al is er het een en ander misgegaan, dat wil toch niet zeggen dat er geen nette trustkantoren zijn…

Nieuwe weigeraars
Mogelijk dat straks niet alleen banken cliënten weigeren, maar dat ook verzekeringsmaatschappijen, accountantskantoren en notarissen dat vaker gaan doen. Zonder opgaaf van redenen, want we leven in een vrij land.

Meer informatie: het artikel van Bökkerink is achter de betaalmuur te vinden.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s